"Политическият фокус е напълно различен от интересите на хората. Ще влезем в режим на много агресивни обещания, но няма да се гласуват фундаменталните закони", заяви Адриан Николов от Института за пазарна икономика в рубриката "Добавена стойност" по Дарик.

По думите му ще потънат много големи реформи. 

"Голямата промяна с тази Конституция беше, че парламентът продължава да функционира, но това не означава че големите образователни реформи ще минат, а по-скоро те ще паднат в жертва на предизборния популизъм", допълни той.

"Последните 9 месеца не узнахме редица неща, кои министри, чии назначения са, кой ги припознава за свои. Нито кой застана зад редица текстове от Конституцията", заяви правният експерт от Института за пазарна икономика Иван Брегов.

По думите му по темата с борбата с корупцията предстои приемането на съдоустройствения закон.

"След приемането на този закон би следвало да се произведат изборите за Висш съдебен съвет. Без да бъдат извършени тези избори, не може да бъде избран нов главен прокурор, а и есента изтича мандата на председателя на Върховния административен съд, т.е. два от трите най-висши поста в правосъдието, са поставени под едно много важно условие", допълни той.

"Единственото, което можеше да свърши, към момента действащото Народно събрание, е да открие процедура за избор на инспекторат към Висшия съдебен съд", каза още правният експерт.

Според Брегов много от важните назначения и срокове "остават висящи във въздуха".

Отнсно каква е причината правителството да се разпада, той каза:

"Причината е на политическия терен. Ние няма да я узнаем никога отговорите на много въпроси, но трябва да бъде понесена някаква политическа отговорност"