Промени в състава на кабинета могат да забавят приемането на поправките в Закона за съдебната власт, част от които са създаването на Висш съдебен и Висш прокурорски съвети. Това заяви правосъдният министър в оставка Атанас Славов.

Според него поправките са ключови и в тях са отразени всички основни реформаторски идеи, които са били заложени в Конституцията.

Той беше  категоричен, че реформата в правосъдието е стратегически приоритет.  

"За съжаление, ако има промени в състава на правителството, това би могло да забави или да прекъсне процеса, което може да доведе до това, че Народното събрание да не успее в 6-месечния срок да изпълни своя конституционен ангажимент, а именно да приеме новия закон за съдебната власт", каза Стоянов.

Относно очакваното решение на КС по повод промените в Конституцията, Славов коментира, че не очаква в главата "Съдебна власт" да има сериозни промени.

Относно възможността, ако има ново правитлство, то да не припознае текстовете, Славов коментира:

"Напълно е възможно, но ключовото за нас е, че в този закон са отразени всички основни реформаторски идеи, които бяха заложени в Конституцията: разделението на двата съвета, промяната в устройството на прокуратурата, деполитизация на избора на членове на Висш съдебен и Висш прокурорски съвет, деполитизация на избора на инспектората към ВСС. Всички основни идеи са тук. Ако някой не ги припознае, трябва да даде силни аргументи защо не ги припознава.", допълни той.

Чуйте още от думите на правосъдния министър в оставка в прикачения файл.