8 831 лв. събра тази година в 16-то си издание кампанията „За едно дете повече“ в Свиленград. Организатори са НЧ „Просвета 1870“, духовият му оркестър „Костадин Манов“ и фондация „Искам бебе“.


Набраните средства за двойки с репродуктивни проблеми са от покани за благотворителния концерт в салона на читалището с участието на местни самодейци и състави, за който традиционно свиленградчани препълниха салона. Част от средствата са и от организирания във фоайето на сградата благотворителен базар с ръчно изработени сувенири, картини, плетива и кулинарни изкушения.


Тази година програмата на кампанията включваше още „Училище за бременни „Щъркелите" с лектор д-р Милен Карагеоргиев, АГ специалист от Пловдив, както и среща с основателя на „Искам бебе“ Радина Велчева и представяне на книгата й "ОсЪновените ангели". Сред гостите бе и председателят на фондацията Мария Янева, като и двете поздравиха организаторите и свиленградчани за подкрепата им към благородната кауза.  


Свиленград е първата община, която инициира подобна обществена подкрепа за фондация „Искам бебе“, отчитат от организацията. И припомнят, че за 15 години от старта на инициативата благодарение на нея в общината са се родили 27 бебета. 


Със събраните средства се финансират първоначалните изследвания за ин витро процедурите. Държавния фонд „Ин витро“ поема разходите за три процедури, но не и тези за първоначалните анализи, обясняват организаторите.

В бюджета си община Свиленград също последните години залага целеви средства в помощ на двойки с репродуктивни проблеми.