559 нарушения на трудовото законодатерство са констатирали пез април при 110 проверки от Инспекцията по труда-Хасково. 43 от проверките са били в град Хасково, а 67- в останалите общини на региона, като 11 са по сигнали от граждани.


263 от нарушенията са по осигуряване на здраве и безопасност при работа, 292- по трудови правоотношения  и 4 по ЗТМТМ , информират от инспекцията в Хасково.


През периода са приложени 479 принудителни административни мерки и са съставени 32 акта. 25 са влезлите в сила наказателни постановления.


През април Инспекцията по труда-Хасково е издала 24 разрешения за приемане на работа на непълнолетни лица, при 21 през месец март, като от началото на годината са общо 63.


Дирекция „Инспекция по труда“-Хасково предприема мерки при всяко установено нарушение на трудовото законодателство, уверяват от екипа. 


През периода инспекторите по труда от ДИТ-Хасково се включиха и в стартиралата през тази година информационна кампания в средните училища за повишаване информираността на младежите за техните трудови права и задължения, когато започват работа. Проведени са срещи с младежите от 11 клас и 12 клас на гимназии в Димитровград.


Във връзка с наближаващата ваканция на учениците от Инспекцията по труда в Хасково напомнят, че непълнолетните работят при облекчени условия на труд. Те имат право на удължен отпуск от поне 26 дни. Работното време за тях е 35 часа седмично при петдневна работна седмица, за което следва да получават минимум минималната работна заплата. За тях е забранено полагането на извънреден и нощен труд. За ненавършили 16 г. нощен е трудът, положен от 20:00 ч. до 6:00 ч. сутринта. Наемането на непълнолетни без разрешение от Инспекцията по труда се счита за престъпление. При установяване на такова нарушение контролните органи уведомяват прокуратурата за стартиране на наказателно производство, напомнят от дирекцията в Хасково.


От началото на годината ДИТ-Хасково е предоставила 7809 образци на еднодневни трудови договори. Важно уточнение е че при тях работниците не губят право на социално подпомагане, не се спират и обезщетенията им за безработица. Така те получават допълнителен доход от труд заедно със социалните помощи и обезщетения.
Еднодневните трудови договори са възможност за регистрираните земеделски стопани, които отглеждат плодове, зеленчуци, розов цвят, лавандула и тютюн, да наемат законосъобразно работна ръка по облекчена процедура. Те се предоставят на работниците в началото на работния ден, за който са, и не се регистрират в НАП. Земеделските стопани нямат задължение да издават заповеди за прекратяването им и да оформят трудови книжки, допълват от хасковската дирекция.