Избори зад граница ще се организират в 60 страни със 769 секции. От тях в 378 ще се проведат избори и за Европейски парламент. Това обяви зам.-министърът на външните работи Иван Кондов.

По думите му Министерство на външните работи (МВнР) има всички разрешения от държавите, в които се изисква разрешителен режим за организиране на избори. Вотът за Европейски парламент ще се провежда в страните членки на ЕС, а извън тях – само в дипломатическите представителства. Трите държави, в които няма да има избори за Европейски парламент, са Нова Зеландия, Сингапур и Исландия

Най-много секции има в Турция – 166,  в четири от тях ще има избори „две в едно“. В общо 245 секции в чужбина ще има машинно гласуване.

769 секции отварят врати зад граница за изборите “2 в 1”

 Кондов подчерта, че има места, на които от МВнР командироват повече хора, защото там няма достатъчно български представители, които да организират изборите.

“Изправяме се пред едно ново предизвикателство – организиране на избори „две в едно" – за национален и за Европейски парламент. Не сме имали такъв случай, а това води до нови предизвикателства пред нас. С всички тях ние се справихме”, посочи Иван Кондов. 

Той уточни, че в МВнР вече са получени изборните книжа. В рамките на днешния ден трябва да бъдат получени и бюлетините.

“Колегите ще работят през почивните дни, за което им благодаря, за да може в понеделник за започнем да изпращаме първите пакети с бюлетини и изборни книжа към посолствата ни. Все още очакваме да получим машините. Имаме уверението, че между 27 и 29 май ще ги получим, след което ще започнем изпращането им. Общо 245 секции са с машини, това също ще бъде сериозно предизвикателство”, заяви зам.-министърът на външните работи.