Най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ наложи днес Районен съд-Харманли по искане на прокуратурата на четирима български граждани, обвинени за трафик на мигранти: А.С. на 32 г., Г.Д. на 32 г., Г.А. на 23 г. и К.К., на 23 г.

В периода от неустановен ден в края на месец май до 03.06.2023 г. в Харманли, в съучастие като извършители, с цел да набавят за себе си  имотна облага, те противозаконно подпомогнали 9 граждани на Алжир, Тунис и Мароко, да преминават и пребивават в страната. Деянието е извършено по отношение на повече от едно лице и  чрез използване на моторни превозни средства. Ако вината им бъде доказана, законът предвижда наказание „Лишаване от свобода“ за срок от една до шест години и „Глоба“ от 5000 до 20 000 лв.

Съдът прие, че са събрани доказателства, от които се установява, че са налице всички предпоставки те да останат в ареста, както и  водят до обоснован извод с достатъчна степен на вероятност в настоящият етап от разследването, че четиримата са извършили престъплението и всеки един от тях е съпричастен към него. 23-годишният К.Д.К. управлявал един от леките автомобили, използван за превозване на чуждите граждани. По отношение на другите трима обвиняеми са събрани доказателства за различни действия, с които те са участвали.

Съдът приема и, че е налице опасност да извършат друго престъпление за обвиняемият К.Д.К., тъй като е в изпитателния срок на предходно осъждане, както и по отношение на обвиняемия А.С.С., който е обременено съдебно минало. По отношение на Г.М.А. и Г.Н.Д. съдът намира, че е налице опасност да се укрият и да осуетят развитието на разследването, тъй като макар и с установени адреси, не са семейно ангажирани, а получаваните от тях трудови доходи биха им позволили да се укрият.

Съдът взе под внимание, че обвинението е за престъпление, което се отличава с висока степен на обществена опасност, с оглед интензитета на престъпната дейност и броя на лицата участвали в организирането на преминаването през страната на трафикираните.

Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив в 3-дневен срок, като в случай на постъпила жалба и/или протест, делото е насрочено за  15.06.2023 г. от 14.00 ч.