Светът отбелязва 29 години от геноцида в Сребреница. Спомняме си за деня, в който босненски сръбски части под командването на генерал Ратко Младич влизат в мюсюлманския анклав Сребреница и избиват над 8 хиляди мюсюлмани - мъже и момчета.

В края на май Общото събрание на ООН обяви с резолюция 11 юли за Международен ден в памет на жертвите на геноцида в Сребреница.

Сърбия, босненските сърби и Русия категорично се противопоставиха на резолюцията, която беше приета с 84 гласа "за", 19 - "против" и 68 "въздържали се". 

Тленните останки на 14 жертви на геноцида, извършен в Сребреница през лятото на 1995 г., ще бъдат погребани днес с общо погребение в Мемориалния център Сребреница - Поточари. 

Най-младата жертва, която ще бъде погребана, е седемнадесетгодишният Бериз (Омер) Муич, роден през 1978 г. в Зворник. Най-възрастната жертва, която ще бъде погребана, е Хамед (Ибрахим) Салич, роден през 1927 г.

Оцелелите от клането в Сребреница и тази година бяха начело на колоната "Поход на мира", в която се включиха около 5000 души. Те тръгнаха на 8 юли сутринта от босненското градче Незук на път към гробището Поточари, за да отдадат почитта си към хилядите мъже и момчета, убити в геноцида в Сребреница през юли 1995 г.

Припомняме, че резолюцията на ООН за определяне на 11 юли като възпоменателен ден на геноцида предизвика сериозен трус в служебния кабинет "Главчев". 

След изтекли дипломатически документи стана ясно, че служебният премиер Димитър Главчев е оказал натиск върху посланика ни в ООН Лъчезара Стоева за промяна на позицията на България във връзка с геноцида в Сребреница. Час и половина преди заседанието в Ню Йорк, Главчев наредил да гласуваме "въздържал се", Стоева не послушала шефа.