Общото събрание на ООН създаде Международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница в Босна и Херцеговина, предава БТА. Решението идва въпреки гнева на Белград, който се противопоставя на инициативата. Резолюцията беше гласувана с 84 гласа „за“, 19 „против“ и 68 „въздържали се“.

Според информация на "Болкан инсайт" сред гласувалите "против" са Беларус, Китай, Куба, Унгария, Русия и Сърбия.

Документът призовава 11 юли да бъде обявен за Международен ден за възпоменание на геноцида, извършен в Сребреница през 1995 г., и осъжда отричането на геноцида и възхвалата на военнопрестъпниците.

Изготвилите резолюцията страни, сред които Германия, заявиха, че това е необходимо, за да не бъде клането отричано или забравяно, отбелязва Асошиейтед прес.

Босна и Херцеговина и Сърбия се противопоставиха остро на резолюцията

Белград и сръбската общност в Босна заявиха, че се страхуват от това, че тя би заклеймила всички тях като "геноцидни" поддръжници на масовите убийства, въпреки че в текста на резолюцията не се посочват изрично виновниците.

На 11 юли 1995 г. босненските сърби превземат защитената от ООН зона за сигурност в Сребреница. Те отделят най-малко 8000 босненски мюсюлмански мъже и момчета от техните съпруги, майки и сестри и ги убиват. Онези, които се опитват да избягат, са преследвани през горите и планините около града.

Войната в Босна между 1992 – 1995 г. дойде след като разпадането на тогавашна Югославия отприщи националистически страсти и териториални амбиции, които настроиха босненските сърби срещу двете други основни етнически общности в страната – хървати католици и бошняци мюсюлмани.

Както Сърбия, така и босненските сърби отричат, че в Сребреница е имало геноцид, въпреки че това беше установено от два съда на ООН.