От кабинета на президента на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова излязоха с позиция, че президентът на страната „има право да използва името Македония като акт на лично право на самоопределение и самоидентификация, зачитайки основните човешки права и свободи и в съответствие с европейските ценности и принципи”, посочва БТА.

Изявлението е в отговор на вълната от критики от съседни държави, включително България, както и на представители на ЕС, срещу скандалната реч на Силяновска в неделя. При полагането на клетва, тя наричаше страната си "Македония", а не Република Северна Македония. 

Президентът Гордана Силяновска - Давкова ще се придържа към официалното прилагане на конституционното име. Съгласно конституцията, тържествената клетва (като президент), изготвена от парламента на страната, е подписана с конституционното име (на държавата).

През последните 5 години македонските институции почти напълно изпълниха задълженията си от Преспанския договор и президентът очаква всички македонски партньори да спазват двустранните и многостранни задължения, които са поели към страната”, се казва в позицията, цитирана от БТА.

В нея също нито веднъж не е използвано конституционното име на държавата, съгласно договора от Преспа.

Със споразумението от Преспа от 2018 г. Македония беше преименувана на Северна Македония и беше проправен пътят за нейното членство в НАТО.