Гърция осъди новоизбрания северномакедонски президент Гордана Силяновска-Давкова за това, че по време на церемонията по полагането на клетва е нарекла страната „Македония“, а не Република Северна Македония.
 

„Този акт грубо нарушава Преспанското споразумение, както и конституцията на съседната държава, която е хармонизирана с международните ѝ задължения. Гръцкото правителство, въпреки възраженията, които изрази като опозиция по време на ратификацията на споразумението, го зачита като ратифициран международен договор, който има предимство пред всяка друга разпоредба на закона", се казва в изявление на гръцкото външно министерство от неделя.

Със споразумението от Преспа от 2018 г. Македония беше преименувана на Северна Македония и беше проправен пътят за нейното членство в НАТО.

Гърция предупреди, че двустранните ѝ отношения със Северна Македония и европейският курс на Скопие ще зависят от пълното прилагане на споразумението и „преди всичко от използването на конституционното име на страната“.Във връзка с това председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също осъди този ход.
 

За да може Северна Македония да продължи успешния си път на присъединяване към ЕС, от първостепенно значение е страната да продължи по пътя на реформите и пълното спазване на обвързващите я споразумения, включително Споразумението от Преспа“, заяви тя в изявление в социалната мрежа X.

Междувременно председателят на Европейския съвет Шарл Мишел изрази своето „разочарование“ от това, че Давкова използва предишното име на Северна Македония.

„ЕС припомня важността на продължаващото прилагане на правно обвързващите споразумения, включително споразумението от Преспа с Гърция“, заяви той на X.


По-рано в неделя 71-годишната Гордана Силяновска-Давкова, професор по право и юрист, положи клетва като първата жена президент на страната на церемония в Събранието на Северна Македония. В своята встъпителна реч Давкова обеща усърдно и отговорно да изпълнява задълженията си като президент на страната.

След като по време на речта си новият президент не използва конституционното име на Северна Македония, присъстващата по това време гръцка посланичка София Филипиду напусна залата в знак на протест. Давкова пое председателството от Стево Пендаровски на церемония по предаване на поста след заседанието на Събранието.