Президентът на страната Румен Радев и служебният премиер Димитър Главчев излязоха с официални изявления след скандалната реч на Гордана Силяновска-Давкова – новоизбраният президент на Република Северна Македония. В изказването си Силяновска нарича страната си само „Македония“, а не с пълното ѝ име, в съответствие с Преспанското споразумение.

България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които Република Северна Македония (РСМ) е подписала. България многократно и ясно е заявявала своята позиция, че договорите трябва да се изпълняват, заявява в своята позиция президентът.

"Европейската перспектива на Северна Македония зависи от стриктното изпълнение на международните договори, по които тя е страна, както и от одобрената от Европейския съвет през юли 2022 г. преговорна рамка, която няма да бъде ревизирана", подчертава държавният глава.

Изявление последва и от пресцентъра на Министерски съвет. "По повод церемонията по встъпване в длъжност на новия президент на Република Северна Македония България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 година, така и принципно на договореностите между Европейския съюз и Република Северна Македония", се посочва в мейла.

България многократно и ясно е заявявала своята позиция, че договореностите трябва стриктно да се изпълняват, категоричен е Главчев и припомня, че Република Северна Македония е страна-членка на НАТО, от което произтичат съответните задължения и отговорности.

Ро-рано също Гърция предупреди, че двустранните ѝ отношения със Северна Македония и европейският курс на Скопие ще зависят от пълното прилагане на споразумението и „преди всичко от използването на конституционното име на страната“.