Президентът Румен Радев издаде указ, с който назначи служебния премиер Димитър Главчев за служебен министър на външните работи, а Георги Тахов - за служебен министър на земеделието и храните, съобщиха от прессекретарията на президентсвото.

В събота служебният премиер обяви, че е предложил на държавния глава самият той да застане начело на Министерството на външните работи (МВнР).

До развоя на събитията се стигна, след като първоначално Главчев предложи Стефан Димитров на поста, а малко след това заяви, че иска смяната му със зам.-председателя на ГЕРБ Даниел Митов. Предложението му дойде само няколко часа, след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ако Димитров остане начело на МВнР партията му ще свали доверие от служебното правителество.

Реакцията на Главчев отвори кутията на Пандора и заваляха обвинения за политическа обвързаност на служебния кабинет с ГЕРБ, който трябва да е равноотдалечен от политическите партии. 

В крайна сметка в петък Митов заяви, че оттегля одобрението си да оглави МВнР, за да не бъде „ябълката на раздора“. А Стефан Димитров уточни, че продължава да работи във външно министерство, докато президентът не издаде указ за назначаването на друг външен министър. Последва реакцията на Главчев – пред журналисти в събота той обяви, че доверието е като душата – напусне ли веднъж, не се връща обратно. 

И макар президентът Радев да коментира, че му се струва, че Главчев „все още не е разбрал с какво се е заел като премиер“, днес от президентската институция съобщиха, че указът е издаден „след разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на основание чл. 99 ал. 5 на Конституцията“.

С указа държавният глава освобождава Стефан Димитров от длъжността служебен министър на външните работи, а Кирил Вътев - от длъжността служебен министър на земеделието и храните.

Въпреки че се очакваше новини за президентския указ да излязат след среща между Главчев и Румен Радев днес, такава не се проведе.

Така от днес България има премиер и външен министър в едно – Димитър Главчев.