Двегодишно севернокорейче беше осъдено на доживотен затвор, след като служители откриха Библия у дома на малкото дете, докато тоталитарният режим продължава да „екзекутира“ и „мъчи“ религиозни поклонници, пише New York Post.

Около 70 000 християни са в затворите в Северна Корея, според нов доклад за международната религиозна свобода на Държавния департамент на САЩ.

Небезизвестни са и бруталните наказателни мерки, прилагани рутинно от върховния лидер Ким Чен Ун.

Йонми Парк: Затворите в Северна Корея са еквивалент на Холокоста

Хората, заловени с копие на Библията в Северна Корея, са изправени пред смъртно наказание, докато семействата им - включително деца - са осъдени на доживотен затвор.

Докладът подчертава лишаването от свобода на семейство през 2009 г. въз основа на техните религиозни практики и притежанието на Библия от родителите.

Цялото семейство, включително едно двегодишно бебе, са осъдени на доживотен затвор в лагери.

Правото на свобода на мисълта, съвестта и религията продължава да бъде отричано, без алтернативни системи на вярвания, толерирани от властите“, каза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш през юли миналата година.

Дезертьорка от Северна Корея: Там е забранена думата “глад”, а аз търсих хлебарки, защото няма храна

Гутериш написа как ситуацията в Северна Корея не се е променила след доклад за правата на човека от 2014 г., който установи, че властите „почти напълно отричат ​​правата на свобода на мисълта, съвестта и религията“.

Докладът от 2022 г. установи, че севернокорейското правителство е продължило да „екзекутира, измъчва, арестува и малтретира физически хора за техните религиозни дейности“.

Ограниченията за пътуване на Ковид-19 от ерата на пандемията също намалиха наличната информация за условията, което накара Държавния департамент да работи с неправителствени организации (НПО), правозащитни групи и ООН, за да потвърди твърденията за злоупотреба.

Диктаторът е по-силен от глада: Изправено ли е населението на Северна Корея пред гладна смърт?

Докато в Северна Корея съществува малък брой официално регистрирани религиозни институции, включително църкви, те работят под строг държавен контрол и функционират до голяма степен като експонати за чуждестранни туристи, казват служители.

През октомври 2021 г. неправителствената организация Korea Future публикува доклад с подробности за злоупотребите с религиозната свобода след интервюиране на 244 жертви.

От интервюираните жертви 150 са се придържали към шаманизма, 91 са се придържали към християнството, един към чеондоизма и един към други вярвания.

Жертвите са на възраст от само две години до над 80 години, а жените и момичетата съставляват над 70 процента от документираните жертви.

Северна Корея търси повод за обявяване на война на САЩ

Докладът установява, че севернокорейското правителство е обвинило лица в участие в религиозни практики, извършване на религиозни дейности в Китай, притежаване на религиозни предмети, контакт с религиозни хора и споделяне на религиозни вярвания. В резултат на това хората са арестувани, задържани и измъчвани. На много от тях е отказан справедлив процес и са били подложени на сексуално насилие и публична екзекуция.

Дезертьор разказа пред Korea Future, че властите бият християнски и шамански привърженици в ареста, дават им отровна храна и произволно ги екзекутират. Друг разказа, че през 2002 г. служители отказали храна на християнин, което довело до смъртта му.

Япония обяви военна тревога заради севернокорейска ракета

Затворник, който беше освободен през 2020 г., каза пред Радио Свободна Азия (RFA), че властите са подлагали християните на най-сурово отношение и че веднъж са ги принудили да стоят прави 40 дни без прекъсване, което е накарало затворниците да загубят способността си да седят.

Християните се считат за най-ниското стъпало на севернокорейското общество и постоянно са „уязвими и в опасност“, според доклада.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм