Япония нареди на своите военни да се подготвят за свалянето на севернокорейска балистична ракета, след като тази седмица Пхенян заяви, че е готов да изстреля първия си военен шпионски сателит. Поставянето на сателита в орбита ще изисква снаряд с голям обсег, който на Северна Корея е забранен да изстрелва, тъй като ООН разглежда подобни учения като тестове на технология за балистични ракети, съобщават от БГНЕС.

Пхенян изстреля балистична ракета

Японският министър Ясуказу Хамада уведоми Силите за самоотбрана на страната, че "има възможност за задействане на разрушителни мерки срещу балистични ракети и други", според изявление на министерството на отбраната. Хамада инструктира войските да "приложат необходимите мерки за ограничаване на щетите, ако падне балистична ракета". Той нареди подготовката за разполагане на разрушители, оборудвани с ракетни прехващачи SM-3, както и на военни части в южната префектура Окинава, които могат да управляват ракетите „Пейтриът”.

Северна Корея твърди, че 800 000 души са се записали в армията, за да се бият срещу САЩ

През 2012 и 2016 г. Северна Корея тества балистични ракети, които Пхенян нарече сателитни изстрелвания. И двете ракети прелетяха над района на Окинава. Японските медии съобщиха, че министерството на отбраната е издало през 2012 г. същите заповеди за подготовка.

Пхенян не е посочил дата за изстрелване, лидерът Ким Чен Ун само каза, че сателитът ще бъде изстрелян "на планираната дата".

Северна Корея е изстреляла две балистични ракети с малък обсег

Във вторник външните министри на Г-7, които се срещнаха в Япония, поискаха Северна Корея да се въздържи от всякакви по-нататъшни тестове на балистични ракети след поредица от изстрелвания тази година. Групата предупреди също Пхенян да не извършва очаквания тест за ядрено оръжие и каза, че ще има "солидна" реакция, ако не се съобрази. Преди седмица Пхенян заяви, че е изпитал успешно междуконтинентална балистична ракета с твърдо гориво, приветствайки я като пробив в способностите на страната за ядрена контраатака.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм