Нормалният живот в Северна Корея е невъзможен според всички доклади, но в действителност затворите отвеждат на едно ново, още по-адско ниво.

Дезертьорка от Северна Корея: Там е забранена думата “глад”, а аз търсих хлебарки, защото няма храна

29-годишната Йонми Парк бяга от Северна Корея като тийнейджърка и става жертва на трафик на хора в Китай. През 2014 г. тя е една от едва 200-те севернокорейци, които живеят в Съединените щати и от миналата година е американска гражданка.

Кредит: Йонми Парк

След като баща й е арестуван и осъден на тежък труд за престъплението търговия със сушена риба, захар и метали, животът на семейство Парк в Северна Корея се влошава още повече. Накрая всички те планират бягството си.

Диктаторът е по-силен от глада: Изправено ли е населението на Северна Корея пред гладна смърт?

"Какво е изживял вашият баща в севернокорейския затворнически лагер?", пита я клиничният психолог Джордан Петерсън, бъркайки в раната й.  

"Има три вида затвори в Северна Корея - единият е концентрационен лагер, където обикновено се раждат хора поради колективната вина на техните предци. Там от новородени те изтърпяват присъди заради престъпления на предците си", разказа Парк. 

Северна Корея търси повод за обявяване на война на САЩ

"Мястото, където бе пратен баща ми, беше затворнически лагер, където третират затворниците като животни. Условията са като в Холокост. През 2014 г. ООН проведе тригодишно разследване и единственият аналог, който намериха в историята, е Холокостът", заяви тя.

Имате ли представа колко хора са в концентрационните лагери?

- Казват, че около 200 000. Много от тях умират в рамките на три месеца от постъпването си там, така че е много трудно тези числа да се конкретизират, това е най-секретната държава в света", сподели Парк. 

Стотици почетоха в Пловдив 80 години от спасяването на българските евреи (снимки)

След години на принудителен робски труд, все още тийнейджърка, Парк най-накрая успява да се освободи и да пътува през пустинята Гоби до Монголия с помощта на християнски мисионери. Оттам тя отива в Южна Корея, където намира убежище и получава гражданство.

Седем години след първата им раздяла, Парк се събира с по-голямата си сестра, но двете разбират, че баща им е починал малко след като Парк успяла да избяга в Китай.

Научили ли сме достатъчно за преследването на евреите и холокоста

Загубата му, разкрива Парк, я е накарала да „крачи в един различен живот: такъв, посветен на човешките права и подобряването на живота на хората, страдащи от тирания. Живот със смисъл. Живот, с който баща ми би се гордял.

Когато Парк била младо момиче, майка й й казала, че най-опасното нещо в тялото й е езикът й и я предупредила, че ако каже грешно нещо или обиди режима, семейството й може да бъде хвърлено в затвора или дори екзекутирано.

Отбелязваме Международния ден в памет на жертвите на Холокоста

В Северна Корея, казва Парк, правителството разделя гражданите на 51 класи въз основа на това дали кръвта им е „опетнена“, защото техните предци са били „потиснически“ собственици на земя.

Така режимът раздели хората. Това, което човек прави, няма значение. Всичко е свързано с вашите предци и колектива“, обясни тя.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм