Хасково посреща изпълнители на стари градски песни от цялата страна на 11 юни в XXII Национален конкурс-фестивал на старата градска песен и шлагер „С песните на Ари“. Събитието е част от културния календар на Община Хасково и е в памет на ненадминатия Аспарух Лешников – Ари.

„За да бъде съхранено за поколенията творчеството на именития хасковлия, една от препоръките към участниците в конкурса е да включат в репертоара си песни, изпълнявани от Аспарух Лешников“, припомни днес заместник-кметът Мария Вълчева.

Ценителите на шлагерната музика могат да се насладят на изпълненията на участниците във фестивала от 11 часа на сцената на ОНЧ „Заря-1858“. В 18,00 часа ще започне галаконцертът на лауреатите на фестивала. Входът е свободен.

В XXII издание на фестивала на старата градска песен „С песните на Ари“ ще участват 15 вокални групи, 15 индивидуални изпълнители, едно трио и един квартет.

Професионалното жури, което ще оценява музикално – художествените качества на песните, изпълнението и артистичното им представяне е в състав: Председател: проф. Тони Шекерджиева - Новак - ректор на Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“, Пловдив и членове: доц. Кирил Чапликов - преподавател в катедра „Музикална педагогика и дирижиране“ в АМТИИ и доц. Пламен Първанов - преподавател в „Класическо, поп и джаз изпълнителско изкуство“ в АМТИИ.

На XXII Национален конкурс-фестивал на старата градска песен и шлагер „С песните на Ари“ Община Хасково ще връчи награди в категориите: „Вокални групи“, „Камерни състави“, „Индивидуални изпълнители-мъже и жени“, „За най-добро изпълнение на песен от репертоара на Аспарух Лешников“, „За авторска песен в стила на старата градска песен“, „За най-добро изпълнение на шлагер от 60-те години на ХХ век“, „За най-добър акомпанимент“.

Кои са носителите на големите награди от Националния конкурс на старата градска песен и шлагер „С песните на Ари“ ще е ясно на 11 юни (неделя), от 18 часа, в залата на ОНЧ „Заря-1858“ на галаконцерта на победителите.