След като 15-годишен беше хванат да шофира мощен автомобил в присъствието на родителите си, колата е спряна от движение, а на майката е съставен акт. Агенция „Закрила на детето“ се самосезира и проверява случая, съобщи bTV.

Автомобилът е спрян за рутинна проверка на кръстовището на бул. „Александър Танев“ и „Филип Аврамов“ в кв. „Младост“ в София. Тогава полицейският екип забелязва, че шофьорът всъщност е дете.

В колата са 17-годишният брат на шофьора, както и родителите. Съставен е акт за административно нарушение на майката, за това че е предоставила автомобила на 15-годишното си дете. Колата е със свалени регистрационни номера и е спряна от движение.

С такива случаи се занимава и Комисия за борба противообществените прояви на непълнолетни и малолетни, коят ообразува и разглежда възпитателни дела.

„Ние не сме наказателен орган, а възпитаваме и превъзпитаваме децата. Уведомяваме родителите, отдел „Закрила на детето“, провеждаме възпитателно дело с юрист и налагаме мерки, зависи от тежестта на проявата. Предупреждаваме децата или казваме на родителите да упражняват по-голям контрол“, каза Стела Цакина, комисия за борба с противообществените прояви в район „Младост“.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм