14 партии и коалиции регистрира за участие в изборите за кмет на Хасково Общинската избирателна комисия. 22 политически формации са регистрирани за участие във вота за общински съветници и 18- за кметове на кметства. Два са регистрираните инициативни комитети- за издигане на Николай Ставрев за независим кандидат за кмет на община Хасково и  за издигане на Господин Георгиев за независим кандидат за кмет на село Въгларово.


ОИК отказа да регистрира местната коалиция „Спаси Хасково“ (ПСД, ССД) за изборите за общински съветници с мотива, че наименованието й не отговаря на изискванията на Изборния кодекс. Решението подлежи на обжалване пред ЦИК в 3-дневен срок.


И за трите избора в местния вот на 29 октомври- за кмет на Хасково, общински съветници и кметове на селата, се регистрираха: ГЕРБ, Коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България“, ДПС, „Възраждане“, „БСП за България“, „Има такъв народ“, „Български гласъ“, „Български възход“, „Ние идваме“, „Свобода“, „Движение България на гражданите“, „Граждани на Общината“, „Национално движение за права и свободи – НДПС“, „Партия на зелените“.


В изборите за съветници и кметове на малки населени места  ще участват КП „Левицата“, „ВМРО – Българско национално движение“, КП „България на регионите“ и „Алтернатива на гражданите“.


Кандидати за общински съветници в Хасково са регистрирали от „Съюз на демократичните сили“, „Консервативно обединение на десницата“ – КОД, „Българска социалдемократическа партия“ и „Национално движение Единство“.


В срок до 26 септември регистрираните за участие във вота партии и коалициите трябва да заявят в комисията кандидатите си за кметове и общински съветници. В същия срок инициативните комитети трябва да представят над 2 000 подписа в подкрепа на издигнатите кандидати.

Преки избори за кметове на кметства в община Хасково ще бъдат проведени за: с. Александрово, с. Брягово, с. Войводово, с. Въгларово, с. Гарваново, с. Големанци, с. Горно Войводино, с. Гълъбец, с. Динево, с. Долно Войводино, с. Долно Големанци, с. Елена, с. Зорница, с. Клокотница, с. Книжовник, с. Козлец, с. Конуш, с. Корен, с. Криво поле, с. Малево, с. Манастир, с. Мандра, с. Маслиново, с. Николово, с. Нова Надежда, с. Орлово, с. Подкрепа, с. Стамболийски, с. Стойково, с. Текето, с. Тракиец, с. Узунджово, с. Широка поляна и с. Родопи, уточняват в съобщение от ОИК.