12 891 са разкритите секции за гласуване на предстоящите избори в страна и в чужбина, коментира на брифинг говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева. Машини за гласуване ще има в 9366 секции в страната и 245 извън нея.

Относно бомбените заплахи за училищата, в част, от които ще има и изборни секции, Матева уточни, че утре ще бъде представен протоколът за действие при подобна ситуация.

„Галъп“: Победителят в изборите се решава в последния момент

Нормално протича процесът по подготовката на изборите на 2 април. В момента се транспортират изборни книжа и материали към областните управи и общинските администрации, за да могат в съботния ден да бъдат предадени на Секционните избирателни комисии, уточни говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева.

Секциите с машинно гласуване остават непроменени – в страната те са 9366, а извън нея 245. Промяна има в броя на кандидатите за народни представители, тъй като има отказали се.

Кой, колко и къде похарчи за медийната кампания за изборите

Матева напомни, че студентите и докторантите ще могат да гласуват по мястото им на обучение, когато то е различно от постоянния им адрес, ако покажат заверена студентска книжка. Ако тя е електронна, каквато вече имат някои висши учебни заведения, ще трябва да извадят уверение, с което да се легитимират.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм