1193 празнуват Антоновден днес в община Хасково, като 1002 са в града, а останалите- в селата, информират от общината.


Имен ден чествати 1198 души в община Димитровград. 220 от тях носят името Антон, като най-възрастният е на 76 години, а най-малкият едва на 9 месеца. Сред жените с името Антоанета са 233 дами. Най-възрастната е на 93 години, а най-малката 3-годишна. Оказва се обаче, че по-популярнов община Димитровград е името Донка, с което са кръстени 305 жени. 130 са с името Антония. Сред мъжете Тончо (110) се оказва другото предпочитано име в общината. Празнуват днес и 41 с името Андон, 40 Тони, 19 Антонио, също 19 Антоан, 15 кръстени Антонина и по 1 Донко и Тонислав, информират от общинската администрация.


В народния календар Антоновден се празнува за предпазване от болести. На този ден жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата, шарката и "синята пъпка".

Специално омесени за празника содени питки, намазани с петмез, се раздават на близки и съседи за здраве.


Според народните представи Антон и Атанас са двама братя близнаци, които били ковачи и първи изобретили ковашките клещи. Затова Антоновден (17 януари) и Атанасовден (18 януари) се честват, като празници на ковачи, железари, ножари и налбанти.