"Надявам се, че нещо позитивно ще изплува. За жалост, сега се виждат много несъстоятелности на системата в много аспекти. Наивно е да вярваме, че всичко ще се оправи отведнъж". Това заяви антропологът Мина Христова в предаването "Кой говори" по Дарик радио.

Христо Петров-Хазарта за скандала с “Възраждане”: Концлагерите и насилието не са в миналото

"Всеки път си казваме, че не сме изненадани, а всъщност сме. Нищо от това, което се случва не е крайно необичайно. Това е вече застъпено в модела. Много хубав старт на месеца на прайда дадоха вчера в парламента", добави комуникационният експерт Жюстин Томс.

"За едни това е хаос, групов регрес. Чисто политиечски е инстуционален разпад и перманентна политическа криза. На фона на целия този хаос, объркването е доста голямо, но можем да го погледнем и като чистилище, в което едни порочно заченати политически модели показват, че са една малка бандичка, една разпасана команда. В тази ситуация лъсва всичко, което стои зад завесите и виждаме как се прави политика. Цената на всичко това ще бъде създаване на правителство на всяка цена. Предстоят интересни времена", заяви психологът и политик доц. Иван Иванов.

Костадинов след скандала с ПП: Те са позор за човешкия род. Пейков: Нарекоха ме мръсна гнида

"Ако човек не следи в дълбочина процесите, може да се обърка, защото протестирахме срещу ГЕРБ преди години, а сега част от тези хора искат правителство на ПП-ДБ с ГЕРБ. На пръв поглед звучи абсурдно и много хора отказват да го приемат, но всъщност нещата в дълбочина не са толкова прости. Кремъл е може би последната огромна, неразпаднала се империя, която предизвиква такива сътресения. На този фон трябва да направим един елементарен цивилизован избор и да приемем факта, че не успяхме да се справим с корупцията и олигархията в България, породени от зависимостта към тази империя. Има един проблем и това е ситуацията в демократическия сектор и  неспособността те да се променят отвътре. Те трябва да се реформират, да се консолидират и да се започне процес и на формална консолидация. На първо място визирам коалицията "Демократична България", категоричен бе издателят Виктор Лилов.

Счупени очила, одрана буза, “меки китки”, “предатели”. Депутатите почти се сбиха в парламента (видео и снимки)

"При тоталитарните партии, центрирани около едип лидер, е много по-лесно. Там дисциплината е огромна. Системата на дистрибуция на блага вътрешно също е доста уравновесена и ясна, докато демокрацията и демократичните процеси са сложно изкуство. Искат се много повече усилия, създаване на общност, легитимация и т.н.", каза Томс.

"Проблемът за лидерството е изключително важен, защото действително имаме пристрастие към демократичната общност, но аз този проблем съм го живял с така нареченото колективно лидерство, което прикрива невъзможността в самите партии да се реши лидерският проблем. Ние имахме такъв опит със съпредседатели, сега идва ротационно председателство. Този проблем води до това, че стигаме до нещо като ротационен министър-председател и не можем да стигнем до това някой лидер да поеме отговорността да се излезе от тази политическа криза", отбеляза Иванов.

Радев: Не очаквам целувката между Борисов и Петков да роди нещо друго, освен отвращение

"Бидейки с толкова дълга история на корупция, в момента голяма част от българското общество вижда спасителя в тези партийни структури и започваме да ги третираме в тяхната обществена функция, и затова ги щадим толкова много. За нас те са хора, които пазят морала и не можем да се върнем към оригиналната им функция. Картината не е черно и бяло. Сивите процеси в тази картина са много важни. Голяма част от демократичната общност беше възхитена от изтеклите записи. Демокрацията наистина е много сложно изкуство. Не можеш да кажеш "аз не виждам нищо грешно". Принципът е грешен. Ако друго правителство беше зад тези записи, народът щеше да го измете. Не е добре посолства да редят правителства и това е проблематично генерално, на морално ниво", заключи Христова.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм