„Недоверието в македонското общество е много сериозно (бел.ред. относно преговорите за членство в ЕС). Нежеланието да се правят докрай компромиси създаде една много неприятна картина в нашите двустранни отношения. Искрено се надявам, че ще успеем да възстановим нашите взаимоотношения, но за това ще е нужно много време.” Това заяви журналистът Николай Кръстев в предаването “Кой говори” по Дарик радио.

Скопие: Няма да се приеме друго решение за македонския език

“Още преди да постъпи френското предложение, аз бях в Скопие. Атмосферата беше изключително напрегната. Там напрежението можеше да се реже с нож. Хората бяха изключително обезпокоени, напрегнати. Всички бяха фиксирани във ветото и спора с България за това какво следва”, сподели журналистът Ангел Петров.

Илир Мета: от нас зависи дали процесът на преговори за членство в ЕС ще продължи пет или 30 години

Петров коментира, че българското общество е доказало, че не може да се учи качествено от историята, но той смята, че трябва да опитаме да се учим краткосрочно от политиката и от нещата, които са се случили току-що.

Вархеи: Конституционните промени в РСМ трябва да се случат

“Ролята на ЕС е именно тази - да помага в намирането на съответни формули за разрешаването на подобен тип конфликти. Жалко е, че отношенията между България и Северна Македония стигнаха до конфликт. Аз бях изненадан от желанието на Париж да бъде толкова силно ангажиран с процеса в Западните Балкани”, сподели Кръстев.

РСМ и Албания отвориха преговорите за членство в ЕС

“Много трудно можем да си позволим да говорим за македонските българи като за едно цяло. Те не са хомогенна общност. Някои от тях са с изцяло македонско самосъзнание, макар да знаят, че всичките им предци са българи; други се определят изцяло като българи“, сподели Ангел Петров.

РСМ и Албания започват преговори за членство в ЕС

“Къде бяха нашите дипломати, когато се решаваше съдбата на македонския език и когато бе признат за отделен такъв? Защо тогава не се противопоставиха?”, попита Кръстев.

„Трудният път за влизане на Македония в ЕС едва сега започва. Фактът, че ние им попречихме, е огромна грешка, за която ще плащаме години наред”, заключи Ангел Петров.

Целия разговор вижте тук:

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм