Сигнали от целия регион за ударени, малтретирани или изоставени кучета и котки летят ежедневно, без почивен ден и без значение дали е празник или делник към Зорница Атанасова. Често ги получава лично, отива на адреса със своя автомобил, със семейството си и собствени средства, за да се погрижи за тях. И не са единици случаите, в които тя е основен получател на тъжната вест за това, че ветеринарите не са успели да ги спасят.

Откъс от ежедневие на човек, който се е посветил доброволно на нуждаещите се от помощ животни като председател на благотворителната организация Animal Hope Bulgaria – Burgas. В нея тя отговаря за сигналите, за лечението, за закрилата, кастрацията, приютяването и прехраната им. В случаи на жестоко малтретиране, убийства или друг тип насилие, работи в координация със зоополицията.

Започва преди повече от 6 години, след като осиновява малко кученце с отрязани задни крака и е категорична, че вече не може да се откаже, независимо, че много често в работата си в помощ на животните се сблъсква с болка и ужасяващи картини на насилие. Те я карат да е още по-мотивирана да продължи.

„От края на ноември имах няколко много критични дни. Започнаха от рождения ми ден, когато получих сигнал за тежко пострадало куче, въпреки грижите, то почина същия ден на операционната маса. После за блъсната котка, въпреки че веднага я заведох в клиниката, тя издъхна на следващия ден. След това получих сигнал за четири бебета кученца, две от които бяха простреляни със сачми“, споделя през сълзи Зорница Атанасова.

Цялото интервю със Зорница Атанасова, чуйте в звуковия файл:

По думите ѝ е необходимо да има по-активна държавна политика, за да се ограничи насилието над животни. „Доброволци има. За жалост малко. Понякога основната помощ, от която се нуждаем, е физически труд за доизграждане на приюта. Когато трябваше да прокопаем канал например, ни се притекоха на помощ само две жени. Справихме се, но има и случаи, в които е много трудно.“

Организацията се издържа от дарения и средствата са от първостепенно значение, за да може животните да бъдат спасени. Това е дейност, в която Зорница и съпругът ѝ влагат всички средства и сили. Помощта на граждани обаче е силно необходима за всяка една дейност, която от „Енимъл хоуп“ извършват. Понякога дори минимална сума може да се окаже важна, за да се осигури храна на всички приютени любимци.

„Общественото мнение в България все още клони към безразличие по темата или очакване някой да се справи с проблема. Активните граждани не са много. А често дейността им се ограничава до писане на съобщения във Фейсбук. Не са рядкост ситуациите, в които дори сме критикувани, че вместо да спасяваме хора, спасяваме кучета и котки. Има и положителни примери, които ни дават надежда“, коментира още председателят на организацията в Бургас.

Дарение може да направите на:

BIC: RZBBBGSF IBAN: BG49RZBB91551006735709

Титуляр: ANIMAL HOPE BULGARIA BURGAS

Или да изпратите SMS с текст DMS HOPE на номер 17 777

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм