Заложническата ситуация на летището в Хамбург, в която заложник беше малко дете, приключи след 18 часа, съобщи Би Би Си. Припомняме, че 35-годишен мъж премина през бариерата за сигурност и стигна до пистата на летището в събота вечерта, като паркира под самолет. В автомобила е била и четиригодишната му дъщеря. 

Полицията твърди, че той се е предал на властите "без съпротива" и е бил арестуван.

"Изглежда, че детето е невредимо", съобщават от полицията в X (бивш Twitter).

Инцидентът предизвика прекъсване на няколко полета от и към летището. В момента се полагат усилия за възобновяване на работата.

Полицията съобщи, че мъжът е стрелял с оръжието си два пъти във въздуха и е хвърлял горящи бутилки от автомобила. Не е ясно дали е имал експлозиви. По-късно те уточниха, че той е спрял автомобила на мястото, където полет, пълен с пътници, се е подготвял да излети. Всички на борда са били евакуирани безопасно. Според местните медии той е паркирал под самолет на Turkish Airlines. Стотици други хора, чакащи полети на летището, е трябвало да бъдат настанени в хотели.

Говорителката на полицията в Хамбург Сандра Левгруен заяви по-рано в неделя, че мъжът не е одобрявал някои решения, взети от властите, във връзка с уреждането на попечителството, и е искал да замине за Турция с детето.

"Той говори, че животът му е купчина от парчета", казва тя пред германската телевизия ZDF. След инцидента властите съобщиха, че мъжът е бил в "изключителна психологическа ситуация поради спорове за попечителство с бившата му съпруга".

Мъжът е взел дъщеря си след спор с майката, а именно майката на детето е сигнализирала службите за спешна помощ и е подала жалба за предполагаемо отвличане на дете.

Това не е първият случай, в който мъжът, който е турски гражданин, е обвинен в отвличането на младото момиче. Миналата година е бил разследван, след като е пътувал с нея до Турция без разрешение. По-късно майката е върнала детето в Германия.

"Пожелавам на майката, детето и нейното семейство много сили, за да се справят с това ужасно преживяване", написа кметът на Хамбург Петер Ченчер в X след края на заложническата ситуация.

Летището съобщи, че работи за възможно най-бързото възобновяване на работата. За неделя са били планирани общо 286 полета с около 34 500 пътници.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм