Десетки протестиращи срещу кариерата за добив на мраморна баластра в Горнослав протестираха пред сградата на община Асеновград. Хора от селото и съседните населени места Червен, Долнослав, Орешец и Добростан скандираха  „Оставка“, „Мафия“ и „Не искаме кариера“ по време на заседанието на Общинския съвет на града, на което трябваше да се разгледа предложението им да не се правят промени на предназначението на горите в защитените зони "Родопи средни" и "Добростан" над Асеновград.

С недоволството си протестиращите искаха да приковат вниманието на местната власт върху проблема. И този път обаче те останаха разочаровани, защото декларацията им ще се разглежда на следващата сесия на местния парламент, а по думите им, кметът Христо Грудев е поел анжагимент, че това ще стане днес.

Хората, които излизат на протести вече няколко пъти, очакват още от Грудев да направи разследване кой е изпратил становища към РИОСВ, че гражданите нищо против да има кариера и кои са отговорните за това лица.

Припомням, че на предишната си сесия мнозинството в ОбС на Асеновград не допусна за разглеждане предложенията на протестиращите. Техните притеснения са свързани с вредите, които се нанасят върху околната среда с добива на инертни материали, както и с нарушаване на ландшафта на защитените зони в района.  

До момента хората от петте асеновградски села са входирали над 550 възражения по казуса. Инвестиционното намерение за бъдещата кариера е одобрено от МС и е за 35-годишна концесия.