Най-малко 48 души са загинали, след като силно земетресение удари Япония на Нова година, предадоха "Ройтерс" и Би Би Си. Спасителните операции продължават в региони със затруднен достъп. Много пътища са разрушени, а десетки хиляди домове са без електричество. Националната метеорологична служба предупреди за нови силни трусове до края на седмицата, особено утре - 3 януари.

Обявеното предупреждение за цунами по западното японско крайбрежие бе отменено днес от Националната метеорологична служба, но бедствието все още не е отминало напълно.

Спасителните операции са усложнени заради сериозните щети, причинени от земетресението. Множество къщи са унищожени или изгорени, а пътища са разбити или частично блокирани заради свлачища. Има и паднали дървета. 

Около 100 000 души са получили указания да бъдат на безопасно място. Десетки хиляди хора са настанени в убежища за бедствени ситуации. Изпитание за около 33 000 домакинства без ток са и зимните температури, паднали под нулата.

Голяма част от световните лидерите изразиха готовност да помогнат на Япония след тежкия трус.

"Първоначално помислих, че земетресението ще бъде с обичайната сила", каза 50-годишен жител на Ишикава пред вестник "Асахи Шимбун". "Малко след това обаче земетресението стана вертикално и къщата рухна", заяви той. 79-годишната му майка, която е била в другата стая, едва не била погребана под къщата. Двамата са прекарали нощта в палатка, а после са отишли в убежище за извънредни ситуации. 

Около 100 000 души са получили указания да бъдат на безопасно място по време на новогодишните празненства. Десетки хиляди хора са настанени в убежища за бедствени ситуации. 

Приблизително толкова на брой домакинства са останали без ток и има спукани тръби за водоснабдяване. Хиляди военнослужещи, пожарникари и полицаи от цялата страна са изпратени в района на бедствието на сравнително отдалечения полуостров Ното. 

Японският император Нарухито и семейството му отмениха днес традиционното си новогодишно обръщение. Пресслужбата на двореца съобщи, че те са съкрушени и се надяват, че усилията за спасяване на човешки живот ще дадат резултат възможно най-скоро. Императорът и членовете на семейството му поздравиха днес десетки хиляди поданици иззад стъклените прозорци на двореца Чова Ден - една от редките възможности за хората да са толкова близо до двореца. 

Трусовете продължаваха и по време на първоначалното разчистване. Националната метеорологична служба предупреди за нови силни трусове до края на седмицата, особено утре.  

През март 2011 г. земетресение с магнитуд 9 предизвика мощно цунами, което опустоши големи райони в североизточната част на страната и отне живота на около 20 000 души. В ядрената електроцентрала "Фукушима Даичи" възникна тежка авария. 

Япония е една от най-застрашените от земетресения страни в света.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм