Най-малко 24 души са загинали при вчерашното земетресение с магнитуд 7,6 в Централна Япония, предадоха БТА, позовавайки се на световните агенции.

По данни на местните власти сред загиналите има седем жертви в градската болница на Вадзима, съобщи агенция Киодо.

В град Вадзима, разположен в най-силно засегнатата от земетресението префектура Ишикава, само в един от кварталите са изгорели повече от 100 сгради, предаде японската телевизия Ен Ейч Кей (NHK).

Правителството съобщи, че около 1000 души са били настанени в база на военновъздушните сили във Вадзима и са снабдени с одеяла, вода и храна.

Япония бе засегната вчера от серия силни земетресения, като най-мощното от тях достигна магнитуд 7,6 и причини наранявания и щети, принуждавайки властите да издадат и предупреждения за цунами.

Японската метеорологична служба отмени днес предупрежденията за цунами. По нейни данни земетресението е предизвикало вълни с височина около 1,2 м в района на град Вадзима, а на други места са регистрирани вълни под 1 м височина.

Централна Япония е била засегната от общо 155 земни труса между 16:00 ч. вчера (07:00 ч. по Гринуич) и 09:00 ч. днес (00:00 ч. по Гринуич) според японската метеорологична служба, цитирана от агенция Франс прес.

Повечето от тези трусове са били регистрирани с магнитуд над 3,0. По данни на метеорологичната служба тази сутрин са усетени шест нови силни труса.

Японската метеорологична служба предупреди за нови силни земетресения през седмицата, особено през следващите два или три дни, отбелязва ДПА.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм