Трус от 7,5 по Рихтер разлюля Япония. Издадено е предупреждение за опасност от цунами в крайбрежните райони на префектурите Ишикава, Ниигата и Тояма, съобщава The Guardian. 

Първите вълни цунами започнаха да достигат бреговете, съобщи метеорологичната служба на страната. Вълни с височина 1,2 метра достигнаха пристанище Ваджима на полуостров Ното в най-северната част на провинция Ишикава.

Премиерът Фумио Кишида призова днес за незабавна евакуация на зоните, където бе обявена опасност от цунами.

Градската болница Сузу в Ишикава съобщава за поток от пристигащи ранени пациенти.

Транспортирането на ранените се забавя поради повредени пътища. Болницата работи със собствени генератори, тъй като електричеството е прекъснато в околния квартал.

Прогнозите са, че температурите в засегнатия район ще паднат до около 1°C през нощта, като около 36 000 домакинства в момента са без електричество.

Нова година е основният зимен празник в Япония и много семейства ще трябва да се върнат, за да посетят роднини в родните си градове от големи градове като Токио и Осака.

По-рано бе съобщено, че очакваната височина на приливните вълни е около 5 метра по брега на полуостров Ното, където е и епицентърът на труса.

Хората бяха призовани да потърсят сигурен подслон на по-високо място възможно най-бързо. 

От компанията оператор на ядрените централи в трите префектури на пътя на приливните вълни обявиха, че проверяват допълнително безопасността на съоръженията. До момента не са докладвани никакви проблеми след силното земетресение и вторичните трусове, съобщават от правителството.

"Потвърдено е, че засега няма аномалии в АЕЦ "Шика" и в други централи", заяви говорителят на кабинета Йошимаса Хаяши.

Спрени са високоскоростните влакове в Централна и Източна Япония. Над 36 000 домакинства останаха без ток. Земетресението, което бе регистрирано около 16:10 ч. местно време, разтърси и сгради в центъра на столицата Токио.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм