Броят на жертвите на земетресението с магнитуд 7,6, което разтърси Япония в първия ден от новата година, нарасна до 62, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Властите бързат да помогнат на оцелелите, а метеорологичната прогноза за днес предвижда на ниски температури и проливни дъждове, създаващи опасност от свлачища в засегнатите райони.

Прекъснатите пътища, повредената инфраструктура и отдалечеността на най-засегнатите райони усложниха спасителните дейности и два дни след земетресението пълният размер на щетите и жертвите остава неясен. До момента са потвърдени 62 смъртни случая, като снощи техният брой беше 55.

Японският премиер Фумио Кишида инструктира правителствената работна група за реагиране при бедствия да осигури на пострадалите всичко, което покрива основните им нужди, включително и достъп до електричество и вода.

"Моля, направете всичко по силите си, за да спасите възможно най-много хора. Имайте предвид, че това е и битка с времето", каза Кишида на заседание на работната група. Той допълни, че оцелелите вероятно няма да могат да се завърнат по домовете си още известно време.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм