Украинският президент Володимир Зеленски посети южната Херсонска област, запозна се със състоянието на местната инфраструктура и обеща "да възстанови всичко" след руската инвазия, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Идването му в район, където Украйна извърши успешно контранастъпление срещу руските окупационни сили в края на миналата година, беше второто му посещение извън Киев тази седмица. В сряда Зеленски посети войските около източната фронтова линия в Бахмут. "Говорих с местни жители за проблемите и нуждите им в момента", написа Зеленски в "Телеграм" в допълнение към видео от посещението му в Херсон.

Украинците впечатляват американски инструктори с бързото си овладяване на „Пейтриът“

"Ще възстановим всичко, ще построим всичко наново. Точно както всички градове и села, пострадали от окупаторите".

Украинската контраофанзива миналата година принуди руските войски да се изтеглят от областната столица Херсон след месеци окупация. Работниците в района сега работят по възстановяването на електроснабдяването и водоснабдяването.

Си и Путин обещаха нов световен ред, не се вижда мир за Украйна

"Трябва да гарантираме пълно възстановяване и сигурност на енергийния ни сектор!", написа Зеленски в отделна публикация, на която се вижда как проверява енергийната инфраструктура.

"Благодарен съм на всеки, който работи за това и връща светлината на хората ни!".

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм