“Регионалното управление по образованието в София е изпратило писмо до директорите на столичните училища с указания при какви условия да налагат санкции на учениците. На фона на и без това тромавите процедури по санкциониране, заради които учителите пристъпват към наказания само в краен случай, някои педагози схващат препоръките като намек въобще да се въздържат от налагане на каквито и да е санкции.

Писмото на шефа на РУО-София Ваня Кастрева е заради "зачестили оспорвания на заповеди за налагане на санкции на ученици". В него тя подчертава, че целта му е единствено да окаже методическа подкрепа на учебните заведения "за законосъобразно прилагане на процедурата по налагане на санкции на учениците, като превантивна мярка срещу издаване на порочни актове, които да подлежат на отмяна по административен или съдебен ред".

Този текст е част от материал в “Сега” със заглавие “Училищата в София са предупредени да внимават с наказанията на децата”. Негов автор е Силвия Георгиева. Тя беше гост в предаването “Кой говори”, заедно с образователния експерт Ванина Стоянова.

Ново предложение: МОН предлага четвърто класиране в приема след VII клас

“Новата философия е родителят да бъде включван в училищния живот. Той да бъде приобщен, да помага, да съдейства и заедно с него да се взимат някакви решения”, сподели Георгиева.

Според нея от огромно значение е отношението на родителите към образователния процес.

Стоянова е на мнение, че училището е проекция на обществото ни. Тя добави, че в България, когато има проблемен ученик, не се търси генерално решение, а просто как да се отървем от него. Стоянова сподели, че има деца, които са местени в пет различни училища. Това, обаче, не променя поведението на детето.

Прекалено големи ли са правата на родителите и какви наказания се налагат в Европа, чуйте в звуковия файл.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм