Ерика Робин, християнка от град Карачи, ще представя дълбоко консервативния Пакистан на конкурса за красота “Мис Вселена“, предаде Би Би Си. Г-ца Робин беше избрана за "Мис Вселена Пакистан" измежду пет финалистки на конкурса, проведен на Малдивите. Той беше организиран от базираната в Дубай група, която притежава и франчайз правата за “Мис Вселена Бахрейн“ и “Мис Вселена Египет“. Тя заяви, че за конкурса “Мис Вселена Пакистан“ са постъпили “огромен“ брой кандидатури. Финалът на конкурса “Мис Вселена“ ще се проведе в Салвадор през ноември.

„Чувството е страхотно да представям Пакистан. Но не разбирам откъде идва отпорът. Мисля, че това е идеята, че ще дефилирам по бански в стая, пълна с мъже“, каза г-ца Робин.

Критикуващите номинацията ѝ казват, че тя представлява страна, която не иска да бъде представена, особено като се има предвид, че конкурсите за красота са рядкост в Пакистан, където мнозинство са мюсюлманите. "Мис Пакистан Свят", конкурс за жени от пакистански произход от цял свят, е вероятно най-известният. За първи път той се провежда в Торонто през 2002 г., но през 2020 г. се премества в Лахор. Конкурсът е имал и различни разклонения като "Мис Пакистан Вселена", "Мисис Пакистан Вселена" и дори "Мис Транс Пакистан". В 72-годишната история на конкурса Пакистан никога не е номинирал своя представителка за "Мис Вселена".

Г-ца Робин си спомня, че по време на втория кръг от подбора на конкурса, който се проведе в Zoom, тя е била помолена да посочи едно нещо, което иска да направи за страната си. “И аз отговорих, че бих искала да променя това мислене, че Пакистан е изостанала страна“. Това може да се окаже трудно, като се имат предвид някои от враждебните реакции към нейната номинация. Въпреки това модели, писатели и журналисти поздравиха г-ца Робин, като журналистката Мариана Бабар приветства нейната “красота и ум“ в X, известен преди като Twitter.

Но както казва пакистанският модел Ванеза Ахмед, която първа насърчила г-ца Робин да се занимава с моделство: “Когато тези мъже нямат нищо против международните конкурси, наречени “Мистър Пакистан“, защо имат проблем с постиженията на една жена?“

“Ние сме нация с много противоречия, а жените и маргинализираните ни предизвикват най-много“, казва писателят и коментатор от Карачи Рафай Мехмуд. “Пакистан като цяло е авторитарна държава и това се отразява в суровите патриархални ценности, които тя позволява както в институционален, така и в социален план. Ерика Робин и полицейското преследване, с което се е сблъскала, са продължение на това“, добави той.

Съществува обаче архив на Пакистан, който някога е бил много по-либерален. В екземпляри на вестник Dawn от 50-те до края на 70-те години на ХХ век има реклами на кабаре и чуждестранни "бели денс" танцьорки, които се изявяват в клуб близо до бившата улица Elphinstone в центъра на Карачи. Тези нощни клубове са били посещавани от активисти, дипломати, политици, стюардеси и млади хора.

Историческият хотел “Метропол“ в Карачи също е бил предпочитано място за певчески и джаз изпълнения. Но през 1973 г. пакистанският парламент създава конституция, която обявява страната за ислямска република, а исляма - за държавна религия. Четири години по-късно военният лидер генерал Зия ул-Хак сваля правителството на министър-председателя Зулфикар Али Бхуто. Това, което последва през следващото десетилетие, е наричано от активисти и юристи “драконовски етап“, тъй като ислямското право е наложено и пакистанското общество е драстично променено.

В средата на 80-те години генерал Зия дори възстановява публичното бичуване, за да покаже своята привързаност към ислямското право. Днес нощните клубове и барове отдавна ги няма, а хотел “Метропол“ изглежда по-скоро като застрашен от срутване. Точно долу на пътя скелетната структура на това, което първоначално е трябвало да бъде казино, стои изоставена.

Но копнежът за по-свободен и толерантен Пакистан не е изчезнал, а г-ца Робин е само една от тези, които прокарват границите на това, което е приемливо и което не е. Възпитаничката на гимназията “Свети Патрик“ и Правителствения колеж по търговия и икономика е категорична, че не е направила нищо нередно.

“Не нарушавам никакъв закон, като представям Пакистан на световна платформа. Давам своя принос, за да потуша всички стереотипи за него“, казва тя.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм