Проектозакон за забрана на изказвания и облекло, които "накърняват духа на китайския народ", предизвика дебат в Китай, съобщават от Би Би Си.

Ако законът влезе в сила, хората, които бъдат признати за виновни, могат да бъдат глобявани или лишавани от свобода, но в предложението все още не е уточнено какво представлява нарушението.

Наскоро Китай публикува множество предложения за промени в законите за обществена сигурност - първите реформи от десетилетия насам.

Законът за облеклото предизвика незабавна реакция от страна на обществеността - много хора в интернет го критикуват като прекомерен и абсурден.

В интернет хората се питат как правоприлагащите органи могат едностранно да определят кога "чувствата" на нацията са "наранени".

Спорните клаузи предвиждат, че хората, които носят или принуждават другите да носят дрехи и символи, които "подкопават духа или накърняват чувствата на китайската нация", могат да бъдат задържани за срок до 15 дни и глобени с до 5000 юана (близо 1250 лева).

Същото наказание може да бъде наложено и на онези, които създават или разпространяват статии или речи, които водят до същото.

През март тази година полицията задържа жена, облечена в копие на японска военна униформа.

А по-рано миналия месец на хора, които носели дрехи с щампи на дъгата, им е било отказано да влязат на концерт на тайванската певица Чанг Хуей-мей в Пекин.

"Кога чувствата и духът на изпитаната във времето китайска нация станаха толкова крехки?" - пише един от популярните социални коментатори в интернет, който пише под псевдонима Уан Уси.

Проектозаконът е само един от примерите за това как китайският президент Си Дзинпин се опитва да предефинира какво е образцов китайски гражданин, откакто се издигна начело на страната през 2012 г.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм