Босненско момиче прави традиционни балкански костюми с шапки и декоративни престилки за куклите Барби, надявайки се да предизвика интерес към нейната "фолклорна Барби", докато новият едноименен филм печели фенове по света, съобщават от Ройтерс.

Единадесетгодишната Есма Глива от Сараево е много старателна при изработването на кукли, облечени в традиционни мюсюлмански, православни и католически носии, грижи се за прическите и миниатюрните бижута.

Момичето казва, че би кръстила куклите си "Босненските кукли Барби" и планира костюми за босненски фолклор Кен.

Тя е започнала своя проект преди повече от месец, след като видяла в магазина сувенирни кукли с лошо качество - не били с движещи се части, а дрехите им просто залепени.

Босненката всеки ден получава поръчки за куклите си, като ги е изпращала до България, Чехия, Туркменистан, Норвегия, Великобритания и други страни.

"Толкова сме горди, че тя прегърна този проект с такава отдаденост и прекара лятната си ваканция, правейки това, каза Адана Глива, майката на Есма. Така та също си изкарва джобните пари."

Есма все още не е гледала филма за Барби, но приятелите и семейството ѝ казват, че тя въплъщава духа на независимост на жените и предприемчивост, които доминират във филма.

Израснала в семейство на запалени любители на народните танци, тя е научила много за мултирелигиозните традиции на Босна и самата тя е член на местна фолклорна група.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм