Американски изследователи твърдят, че може би са открили защо някои хора получават главоболие само след една малка чаша червено вино, въпреки че не се притесняват да пият други видове алкохол, съобщи Би Би Си.

Екипът на Калифорнийския университет твърди, че това се дължи на съединение в червеното грозде, което може да наруши начина, по който тялото метаболизира алкохола.

Това съединение е антиоксидант или флаванол, наречен кверцетин.

Според тях сортовете каберне от слънчевата долина Напа в Калифорния съдържат високи нива от тази съставка.

Висококачествено грозде

Червеното грозде образува повече кверцетин, когато е изложено на слънчева светлина. Това означава, че по-скъпите червени вина, а не евтините, ще бъде по-лоши за предразположените към главоболие хора, казва пред BBC професор Андрю Уотърхаус.

"Евтините сортове грозде се отглеждат на лози с много големи корони и листа и не получават толкова много слънце. В същото време, висококачественото грозде е от по-малки реколти с по-малко листа“, казва той. "Количеството слънчева светлина се контролира внимателно с цел подобряване на качеството на виното."

Токсично съединение

Професор Роджър Кордър, експерт по експериментална терапия в университет Куийн Мери в Лондон, казва, че според някои данни, по-евтините вина за масовия пазар са по-лоши за главоболието, така че по-информативно би било, ако разбираме някои от съставките на тези вина.

Какво провокира главоболието

Има няколко теории, които опитват да обяснят главоболието след консумация на червено вино, което може да настъпи в рамките на 30 минути след изпиването - дори и на малки количества.

Едно от предположенията е, че виновник за главобилието са сулфитите – консерванти за удължаване на срока на годност и поддържане на свежестта на виното. Като цяло обаче съдържанието на сулфити е по-високо в сладките бели вина, отколкото в червените.

И докато някои хора са алергични към сулфити и би трябвало да ги избягват, няма много доказателства, че те са виновникът за главоболията. Друг евентуален причинител на главоболието е хистаминът – съставка, която се среща по-често в червеното, отколкото в бялото вино или в розето.

Хистаминът може да разширява кръвоносните съдове в тялото, което пък да предизвика главоболие. И тук обаче отново липсват абсолютни доказателства.

Експертите знаят, че повече от един на всеки трима души с източноазиатско потекло има непоносимост към всякакъв вид алкохол и получават зачервяване на лицето, главоболие и гадене, когато употребяват алкохолни напитки.

Това е така заради ген, който засяга начина, по който ензимът Алдехид дехидрогеназа 2 разгражда алкохола. Алкохолът се разгражда в тялото в две стъпки – той се превръща в токсична съставка на име ацеталдехид, който след това се трасформира от Алдехид дехидрогеназа 2 в безвреден ацетат.

Ако това не се случва, вредният ацеталдехид се натрупва, което причинява изброените по-горе симптоми.

Учените твърдят, че нещо подобно се случва и при главоболието от червеното вино. Те показват в лаборатория, че кверцетинът може индиректно да блокира действието на Алдехид дехидрогеназа 2 чрез един от своите собствени метаболити.

Кверцетинът може да създаде проблеми, единствено когато се смесва с алкохол, според учените. Той се съдържа в много други плодове и зеленчуци и дори се предлага като здравна добавка заради полезните си противовъзпалителни свойства и сам по себе си не предизвиква главоболие.

На учените обаче все още им предстои да докажат своята теория. Следващата стъпка е да се изпробва научно върху хора, които получават такъв тип главоблие. Те се надяват тези изследвания да започнат до няколко месеца.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм