Традицията да се ядат миди само през лятото вече не е актулна - напредъкът в аквакултурите ги направи достъпни и безопасни за консумация през цялата година, пише Darik Business Review.

В случая есента е идеалното време да се насладите на тези сочни двучерупчести, тъй като те достигат точката си на зреене по-късно през годината, след хвърляне на хайвер през пролетта и лятото. Така че ще хапнете най-вкусните и ароматни техни представители, когато захладнее.

Италия е превзета от сини раци. Решението? Ще ги изяде

Мидите са нискомаслен, нискокалоричен източник на протеини и са богати на омега-3 мастни киселини, посочва Джошуа Стол, доцент в морското училище към Университета на Мейн и съосновател на Local Catch Network.

Отглежданите в стопанства миди не само са широко достъпни – те също така са устойчив избор на морски дарове, допълва той пред CNN.

Италианска кухня: Класически ястия, които всеки трябва да опита

„Мидите са филтриращи създания, така че помагат за поддържането на здрава околна среда“, премахвайки примесите от водата около тях, казва Стол. Те произвеждат значително по-малко емисии парникови газове, отколкото други източници на протеини, отглеждани във ферми, като например говеждо, агнешко и свинско, според данните от скорошно проучване.

Ако досега сте хапвали миди само в ресторант, сега е моментът да си ги приготвите у дома.

Как се съхраняват и почистват миди?

Не забравяйте, че мидите са живи, докато не ги сготвите. За да ги запазите в това състояние, дори ако ще ги ядете в рамките на няколко часа, незабавно ги извадете от всички опаковки.

Не е нужно да съхранявате мидите върху лед, но трябва да ги държите на студено. Изсипете ги в голям гевгир, след което го поставете в голяма купа. Така те няма да са потопени във вода, което може да ги убие. Покрийте ги с влажна кърпа и ги охлаждайте до 24 часа.

Опакованите в торби миди вече са били подложени на бегло почистване, преди да ги купите от щанда за морски дарове, но все още е необходимо добро изтъркване, за да се отстранят всички останали песъчинки. Въпреки че това е най-трудната част от приготвянето на миди у дома, тя наистина не отнема много време.

Една по една, изтъркайте мидите внимателно с четка за зеленчуци или стара четка за зъби под хладка течаща вода, след което ги прехвърлете в гевгир, за да отцедите излишната вода. Всяка мидена черупка трябва да е плътно затворена. Ако намерите отворена, леко почукайте мидата върху плота или стената на мивката. Ако не се затвори до няколко минути, изхвърлете я – тя е вече мъртва. Ако намерите миди с напукани черупки, също ги изхвърлете.

Ще забележите малко тревисто мъхче, стърчащо от частта, в която се срещат двете черупки на мидата. Това е така наречената брада и е лесна за премахване. Просто я хванете и дръпнете. Не се притеснявайте, ако останат няколко малки парчета - това е годна за консумация част от двучерупчестите.

Ако няма да готвите и ядете вашите миди веднага, използвайте метода на гевгира, за да ги съхранявате.

Как се готвят миди?

Мидите са лесни за варене или приготвяне на пара. За двукилограмова торба ще ви трябва:

  • Около 2 супени лъжици мазнина за сотиране, обикновено зехтин или масло.
  • Шепа ароматни продукти - чесън, лук или праз, както и любими подправки. Те се различават по интензитет, така че се опрете на личните си предпочитания. Обикновено съотношението е не повече от 1/4 чаша смлени ароматни продукти.
  • Течност за задушаване. Около 1 чаша ще ви даде хубаво количество бульон за топене на хляб, например. Бялото вино и бульонът са популярни избори при приготвянето на миди, както и бирата, и сайдерът.

Приготвяне: Загрейте зехтина или маслото в голяма тенджера или друг съд с дебело дъно на средно слаб огън. Добавете ароматите и гответе 3-4 минути, след което налейте течността, увеличете котлона на средно ниво и оставете да къкри.

Добавете почистените миди, покрийте тенджерата и гответе около 8-10 минути, докато всички се отворят. Ако има такива, които са затворени, изхвърлете ги, за да не рискувате хранително отравяне.

Сервирайте с филийки препечен хрупкав хляб.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм