В изказванията, които външните министри на Турция и Русия направиха след разговорите си вчера в Москва, прозираше оптимизъм от турска страна и скептицизъм от руска що се отнася до съживяването на сделката за износ на зърно през Черно море, договорена с посредничеството на Турция и ООН през юли м.г. Споразумението позволи безопасния износ на близо 33 милиона тона украинско зърно за година, преди Русия да се оттегли от него през юли, недоволствайки от пречките, с които се сблъсква износът на собствените ѝ храни и торове, пише БТА.

Турският министър на външните работи Хакан Фидан, който от вчера е на двудневно посещение в Москва, заяви след разговорите с руския си колега Сергей Лавров, че с помощта на Турция ООН е изработила нов пакет с предложение за възобновяване на "зърнената сделка". 

"Смятаме, че това създава подходяща почва за съживяването на инициативата", каза Фидан.

"Трайното решение е въпрос на време", гласи заглавието на турския в. "Дирилиш постасъ" днес, отразявайки оптимистичния тон на очакванията в Анкара за постигането на трайно споразумение за Черноморската зърнена инициатива. 

Анкара и ООН увеличиха усилията си да убедят Русия да се върне споразумението, което позволи на износа на зърно от Украйна да достигне световните пазари. "Зърнената сделка", договорена на 22 юли в Истанбул от Турция, ООН, Русия и Украйна, даде възможност за възстановяване на износа на зърно от украински черноморски пристанища, спрян след началото на началото на войната в Украйна. В Истанбул беше създаден съвместен координационен център с представители на трите страни и ООН.

Москва обаче даде да се разбере на разговорите вчера, че няма да се върне към споразумението за "зърнения коридор", ако Западът не предостави гаранции за улесняване на руския износ на торове и зърно. Обвинявайки Запада, че блокира руския износ на торове и зърно, Сергей Лавров заяви, че ООН и Турция полагат интензивни усилия за съживяване на сделката, но че тези усилия не са довели до нито една от търсените от Москва гаранции. 

"Те казват, че ще бъдат по-бързи, ще бъдат по-активни. ... Но в посланията, които ни предават, няма нито една гаранция", каза Лавров на съвместната си пресконференция с Фидан вчера, съобщи сайтът Ал Монитор. "Можем да приложим споразумението още утре, ако дойдат гаранции, но без гаранции не може да има напредък", подчерта той.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш същевременно съобщи вчера, че е изпратил на руския външен министър "набор от конкретни предложения", насочени към съживяване на сделката, предаде Ройтерс.

"Смятам, че представихме едно предложение, което може да бъде основа за подновяване, но едно подновяване, което трябва да бъде стабилно", каза Гутериш, без да даде подробности за съдържанието на предложението.

Според турския министър Фидан новото предложение на ООН е насочено да отговори на опасенията на Москва. 

"В момента тече процес, насочен по-специално към по-добро разбиране на позицията на Русия и удовлетворяване на нейните искания", каза турският външен министър. "Това е много сложен и труден въпрос, включващ много технически детайли - от финансови трансакции до застрахователни сделки", добави той.
 
САЩ благодариха на Турция за важните ѝ дипломатически усилия в контекста на Споразумението за Черноморския коридор за зърно.

"Приветстваме усилията на Турция и други държави да върнат Русия към споразумението", посочи Държавният департамент на САЩ в писмен отговор на въпроси на Анадолската агенция във връзка с посещението на Фидан в Москва и усилията на Турция да върне Москва към сделката за зърнения коридор.

Според говорител на Департамента американските власти са в контакт с ООН и Турция, "които полагат интензивни усилия, за да направят зърнената инициатива възможна и функционална".  

"Решението на Русия да прекрати зърнената инициатива вреди на обществата, борещи се с продоволствената несигурност", добавят от Държавния департамент на САЩ. "Благодарим на нашия съюзник в НАТО Турция за дипломатическите и оперативните ѝ усилия в контекста на споразумението за Черноморския зърнен коридор".

"Два фронта и два маршрута в зърнения коридор" - така озаглавява своя публикация днес по темата за износа на зърно проруският турски в. "Айдънлък". Според вестника след оттеглянето на Русия от Споразумението за зърното Западът и Москва имат различни планове. Докато Москва предлага "решение, в чийто център е Турция", САЩ, от друга страна, искат да отворят коридор към Европа през река Дунав, пише вестникът. 

Турското печатно издание подкрепя твърденията си с думите на високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ, който заяви в сряда, че се търси алтернативен маршрут за зърнен коридор. Представителят, който е говорил при условие за анонимност, заяви, че САЩ работят с Румъния и Молдова за увеличаване на износа на зърно от Украйна по река Дунав. Той подчерта, че дунавският маршрут е разположен в рамките на териториалните води на НАТО, поради което е един от най-привлекателните, защото преминава през по-сигурен коридор.

"Този (маршрут) може потенциално да транспортира съществени количества, ние ще се опитаме да удвоим количеството, преминаващо по този маршрут", посочи още източникът, цитиран от Ройтерс.

Москва в същото време предлага в Турция да бъде доставено 1 млн. тона зърно от Русия, което да бъде преработено и изпратено на нуждаещите се страни. Инициативата на руския президент Владимир Путин предвижда по-конкретно организиране на доставката на 1 млн. тона руско зърно за Турция на преференциална цена чрез финансовата подкрепа на Катар, за да бъде преработено в турски предприятия и изпратено на най-нуждаещите се страни. Руското външно министерство определи идеята като "работеща алтернатива" на сделката за черноморския коридор, предаде ТАСС.

Анкара смята това руско предложение за интересно, но политически сложно.

"Това предложение е интересно за Анкара, също и заради потенциалното участие на Катар в него. Турският външен министър получи в Москва по-подробна информация за тази инициатива и тя ще бъде оценена в Анкара", каза пред ТАСС турски политически източник. В същото време обаче той подчерта, че Турция все още се стреми да реши въпроса за зърното с участието на ООН, а "на някои от западните съюзници на Анкара може да не хареса подобна самостоятелна инициатива".

Възобновяването на сделката се очаква да бъде основна точка в дневния ред и на предстоящата среща между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и руския президент Владимир Путин, която ще се проведе в руския черноморски курорт Сочи следващата седмица. 

"Усилията ни ще продължат. Тази сделка е изключително важна както за глобалната продоволствена сигурност, така и за стабилността и мира в Черно море", подчерта Фидан на пресконференцията в Москва вчера.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм