Русия унищожи украински складове за зърно на река Дунав и рани седем души при нападение с дрон в понеделник, разширявайки целевата зона на въздушната кампания, която започна миналата седмица след оттеглянето си от зърнената сделка в Черно море, съобщи Киев, предаде Ройтерс, цитиран от Държавното радио.

Атаките миналата седмица бяха насочени най-вече към морските пристанища на Одеса, но ударите преди зазоряване в понеделник засегнаха инфраструктура по поречието на Дунав, алтернативен маршрут за износ, който е жизненоважен за Киев след разпадането на едногодишното споразумение, позволяващо безопасен износ на украинско зърно през Черно море.

"Руските терористи отново атакуваха района на Одеса през нощта. Този път целта е пристанищната инфраструктура на река Дунав. Русия се опитва да блокира напълно износа на нашето зърно и да накара света да гладува", написа областният управител Олег Кипер в приложението за съобщения Telegram.

Новинарският уебсайт "Рени-Одеса" цитира местен служител, според който три склада за зърно са били унищожени в пристанищния град Рени на река Дунав при нападение, в което са участвали около 15 дрона.

Пристанище Рени, важен транспортен възел е близо до границата с Молдова и до тази с членката на НАТО и на Европейския съюз - Румъния.

Фючърси на пшеницата и царевицата се повишиха рязко през днешната търговия, съответно с 5,7% и с 4,3%, поради опасения, че руските въздушни атаки могат да застрашат износа на зърно и корабоплаването.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм