Многопрофилна болница „Сърце и Мозък“ подаде сигнал до прокуратурата и КПКОНПИ срещу здравния министър проф. Асена Сербезова. Причините са съмнения за корупция, злоупотреба със служебно положение, търговия с влияние и конфликт на интереси. 

Сербезова: Ръстът на заболелите от Ковид-19 е 127% през последните 14 дни

От лечебното заведение твърдят, че в последните си дни като министър, Сербезова е издала заповеди за нови дейности в редица болници, но „Сърце и Мозък” за тях продължава да чака повече от година.

Сигналът се отнася до вече отлежалата повече от година в Министерството на здравеопазването преписка по повод проекта за разкриване на високотехнологична болница „Сърце и Мозък“ в София. Всички законови срокове са отдавна изтекли, като все още липсва произнасяне от министерството. От ръководството на лечебното заведение се съмняват, че лично Сербезова задържа разрешението на „Сърце и Мозък“ въпреки заявлението на предишния служебен министър пред Народното събрание, че преписката е„перфектна“.

От лечебното заведение посочват, че „в 12 без 5“ министърът в оставка Сербезова е издала пет заповеди за нови дейности на УМБАЛ „Софиямед“, „УМБАЛ Пълмед“, „МБАЛ Бургасмед“, „МБАЛ Света София“ и  МБАЛ „Света Анна“ за същите медицински дейности, за които „Сърце и Мозък“ чака повече от година.

“Така на практика „Софиямед“, „Света Анна“ и „Света София“ получиха по ускорена процедура исканите от „Сърце и Мозък“ дейности и легла за София чрез разрешение от Министерството на здравеопазването, докато преписката на „Сърце и Мозък“ продължава да „стои на трупчета“ с привидния аргумент на Сербезова за липса на необходимост от разкриване на нови легла на територията на София”, твърдят още от болницата.

НС ще изслуша Асена Сербезова във връзка с Ковид-19

Малко по-късно през деня от болница „Св. Анна” отговориха на обвиненията. Лечебното заведение не е поискало разкриване на нито едно ново болнично легло. Искане тук е било единствено и само за преструктуриране на част от вече съществуващите легла за активно лечение.

В същото време, искането на болница“ Сърце и Мозък“ до здравните власти е за разкриване на над 500 нови болнични легла на територията на град София, посочват от „Св. Анна” и допълват, че очевидно не може да се прави никаква връзка между исканията на двете болници. Те са различни по същността си. Не може да се търси паралел в решенията на МЗ по два съвсем различни въпроса, категорични са от университетската болница.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм