Запознайте се с Optimus-Gen 2 - новия хуманоиден робот на Tesla, който може да кляка, да танцува и да вари яйца.

Снимка: "Х" Optimus-Gen 2

Tesla на Илон Мъск представи Optimus-Gen 2 - второто поколение на своя хуманоиден робот Optimus. Видеоклип, споделен от Tesla, показва, че компанията е направила многобройни подобрения в Optimus-Gen 2 след представянето на прототипа по-рано тази година, на събитието Tesla AI Day, съобщи Hindustan Times.

"В града има нов бот. Вижте повече", заяви Tesla Optimus в X (бивш Twitter) и сподели видеоклип, в който машината се разхожда във фабрика на Tesla, а наоколо са паркирани киберколите на производителя на електромобили.

Всичко, което трябва да знаете за Optimus-Gen 2:

(1.) Според Tesla Optimus-Gen 2 може да се движи с 30 % по-бързо темпо от това на прототипа и е с 10 кг по-лек.

(2.) Машината има по-бързи, чисто нови ръце с 11-DoF (степен на свобода); ръцете от своя страна имат тактилни сензори на пръстите, което позволява на хуманоида да държи деликатни предмети като яйца, без да ги счупи.

Снимка: "Х" Optimus-Gen 2

(3.) Роботът има и подобрен баланс, както и контрол на цялото тяло, и поради това може дори да прави клекове.

Снимка: "Х" Optimus-Gen 2

(4.) Някои от другите характеристики са: собствени задвижващи механизми и сензори, задвижван врат с 2-DoF, интегрирана в задвижващите механизми електроника и ремъци, сензор за въртящ момент на стъпалото, съчленени части на пръстите, геометрия на човешкото стъпало и др.

(5.) Optimus-Gen 2 е третият хуманоиден робот на Tesla, като първите два са Bumblebee (септември 2022 г.) и Optimus-Gen 1 (март 2023 г.).

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм