Amazon Web Services дарява 1 млн. долара на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет “Св. Климент Охридски”, съобщават от Министерство на образованието, цитирани от Darik Buisness Review

Средствата се предоставят поради показаните високи резултати и потенциал за растеж, като се предвижда да бъдат използвани за изследвания в областта на формалните методи.

С тях ще бъде осигурена и подкрепа за заплати на изследователи, както и стипендии за докторанти и студенти в института. Заедно с това стартира и стратегическото партньорство между изследователите и инженерите на INSAIT и Amazon Web Services.

“INSAIT е първият изследователски институт на световно ниво в Източна Европа, структуриран по образец на водещите изследователски институции в света.

За кратък период той успя да привлече изключителни международни изследователи по компютърно зрение и машинно обучение, както и силни докторанти от цял свят”, се посочва в официалното съобщение на Amazon Web Services за дарението.

То ще помогне на INSAIT да привлече топ изследователи в сферата на изкуствения интелект и формалните методи.

„Радваме се да подкрепим INSAIT с дарение от 1 млн. долара и да помогнем с привличането на професори в тази област. Институтът е вдъхновяваща инициатива и ние очакваме да установим по-тесни изследователски връзки и механизми за сътрудничество със студенти и преподаватели от него“, посочва вицепрезидентът на Amazon Web Services и един от най-известните инженери в света Байрън Кук.

„Това е важна стъпка за нас, защото формалните методи са основополагаща сфера в информатиката и с нарастващо практическо значение в широк спектър от области, включително информационна сигурност, надежден изкуствен интелект, роботика и много други.

Финансовата помощ ще ни позволи да разширим областта на изследванията си в тази сфера“, заявява създателят на INSAIT проф. Мартин Вечев.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм