Blue Origin планира да изпрати изцяло женски екипаж в космоса през следващата година – воден от приятелката на Джеф Безос - Лорън Санчес, пише bTV.

Космическата компания на милиардера Джеф Безос, Blue Origin, ще изпрати първия изцяло женски екипаж в космоса през следващата година. Лорън Санчес, приятелката на Безос, ще ръководи мисията в началото на 2024 г.

Самоличността на петте дами, които се присъединяват към нея, няма да бъде разкрита до наближаването на старта, който все още не е официално потвърден от компанията.

Джеф Безос на 59: Историята му във факти

Безос, който също е основател и бивш главен изпълнителен директор на Amazon, беше на борда на първата екипажна мисия на Blue Origin в космоса на 20 юли 2021 г.

То отразява плановете на НАСА, която ще изпрати първите жени астронавти на Луната през 2025 г. като част от своята програма Artemis. Санчес каза пред WSJ, че е „супер развълнувана“ и „малко нервна“ относно полета в космоса.

„Това ще бъдат жените, които променят света и които имат въздействие и послание, което да изпратят“, каза тя.

Междувременно Безос, който се разведе със съпругата си през 2019 г. след афера със Санчес – я „окуражава“ за мисията и е „развълнуван“, че тя ще се случи.

Джеф Безос ще раздаде по-голямата част от парите си

Санчес е известна в САЩ като водеща на новините, но също така е лицензиран пилот на хеликоптер. Тя е основател и на Black Ops Aviation, компания с основатели жени за снимки във въздуха. Според WSJ Безос благодарени на Санчес е преодолял страха си от летене след катастрофата с хеликоптер през 2003 г.

Getty Images

Безос е в процес на получаване на собствен пилотски лиценз. Въпреки че Санчес няма опит като астронавт, това не би трябвало да е проблем, тъй като целта на Blue Origin е да изпрати нормални цивилни в космоса.

Демонтират исторически мост в Ротердам, за да мине мегаяхтата на Безос

Според уебсайта на фирмата членовете на екипажа могат да бъдат напълно обучени за полет само за два дни. След като излетят, пътниците пътуват със скоростта на звука покрай линията на Карман (границата между земната атмосфера и космическото пространство). След това се носят в безтегловност за няколко минути и стават свидетели на променящи живота гледки към Земята, преди да се спуснат с парашути.

В момента Blue Origin разполага с две ракети-носители, включително New Shepard, кръстена на първия американец в космоса, Алън Шепърд.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм