Близо 300 нови дървета и храсти обхваща програмата за залесяване на Община Русе за сезон есен-зима 2022/2023 г.

Тази година фокусът е върху озеленяването на кварталите в града. Предвидено е в кв. Чародейка да бъдат засадени явор и платан край блокове 304 и 305, както и до детските площадки при бл. 119 и 213.

74 броя туи вече са засадени до детската площадка при бл. 3 в Дружба, нови дървесни видове ще има и при бл. 13 и 11. В кв. Здравец програмата включва вечнозелени храсти, които да подобрят средата до фитнес площадката при бл. 70.

Дейностите започват с премахване на сухите дървета и стари пънове, като залесяване с млади дръвчета ще има и по основните булеварди и в двата парка. В Розариума например ще бъдат отглеждани акация и каталпа.

Със своите над 60 000 картотекирани дървета Русе е един от най-зелените градове в България. Над 80% от тях са били засадени в периода 1955 – 1980 г. и поставени в градски условия стареят и се разболяват много по-бързо. Замяната с нови видове, съобразно природните условия и отстоянието от обектите на градската инфраструктура, се извършва от ДЗЗД „Паркстрой“ по програма, изготвяна ежегодно от отдел „Екология“ и ОП „Паркстрой“.

Община Русе напомня на гражданите, че периодът от ноември до февруари е най-благоприятният за засаждане на нови дървета - след опадането на листата и когато вегетационният период е приключил. От общинската администрация призовават всеки, засадил дръвче, да не забравя за грижата и поливането му в първите две най-важни и критични години от развитието му.

Тук може да откриете изискванията при засаждане на дървета в градска среда, съгласно Приложение 1 към чл. 13 от Наредба № 1 за опазване на озеленените площи и декоративната растителност.