
С Алея на вкусовете, базар на различни видове храни и напитки започна „Празник на пестила“ в музейя на открито „Етър“ край Габрово, който се провежда днес, на 6 и 7 септември от 10:00 до 18:00 ч.
В 11:00 часа се открива първото издание на националния фолклорен конкурс „Обредна трапеза“, който ще продължи до 16 часа. Във всички дни н празника от 11:00 до 16:00 ч.ще има демонстрации за приготвяне на пестил и „Цариградско на клечка“, а на 7 септември от 11:30 – 14:30 ч. ще се организира базар „Кулинарни изкушения със сини сливи“. За децата ще има забавления в Музейния детски център - Тематична игрословица.
Технологичният процес на приготвяне на пестил е продължителен. Подбират се здрави, чисти, добре узрели, едри месести сливи и се насипват в големи бакърени тави, с вместимост от 200 до 300 кг, наречени пестилджийски. Сварената и прецедена през дърмон или сито смес се разлива равномерно върху букови дъски. Поливката от гъстата сливова каша, с дебелина около 7–8 мм, се оставя на силно слънце на двора. За два-три дни тя изсъхва и се вари нова каша, която се разстила върху първата смес. Тази операция се повтаря 7–8 пъти до получаване на желаната дебелина на пестила.
Добре изсъхнал, пестилът се одира с огрибка. За по-лесно отлепване и за сладост в първата каша се сипват няколко шепи джанки. Готовият пестил се навива на руло и се съхранява в сухи проветриви места. Около Коледа вече е готов за консумация.
Стари габровци си спомнят, че се варят по 20 тона сливи, от които се изкарват 7 тона пестил. Добре изсушен и съхраняван при подходящи условия, пестилът има трайност до 10 години. В Първият национален фолклорен фестивал "Обредна трапеза" ще участват единадесет самодейни състава от различни места на България и ще представят възстановки на традиционни обреди и обичаи, свързани със значението на храната в живота на хората. На един по-ранен етап всеки от кандидатите изпрати непрофесионално видео на своя възстановка. Изборът на участниците бе направен от жури, чиито членове имат сериозни професионални познания върху българския фолклор. Доц. д-р Красимира Кръстанова е декан на Философско-историческия факултет на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”; проф. д-р Даниела Дженева е директор на ансамбъл „Тракия”, хореограф и преподавател; проф. д-р Светла Станилова е преподавател в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев” в Пловдив. Днес журито ще оцени представянето на всеки от участниците и ще определи тяхното класиране. Около 16:30 се очаква да бъдат обявени резултатите.
Ще бъдат излъчени победители в четири категории – цялостно представяне на обред, най-добро изпълнение на фолклорен танц, най-добро изпълнение на фолклорна песен, най-автентичен фолклорен костюм. За победителите са предвидени материални награди. Класираните на второ и трето места участници във всяка от категориите получават документ – „Отличително”. На ръководителите на всяка от участващите формации ще бъде връчено „Уверително” за участие в конкурса.
Конкурсът „Обредна трапеза” се организира от Община Габрово и Регионален етнографски музей „Етър”, с подкрепата на Министерство на културата.
Националният фолклорен конкурс „Обредна трапеза” има сериозен принос към развитието на научната дейност на музей „Етър”.