Митничарите на ГКПП „Капитан Андреево“ са заловили над 400 кг хероин на стойност 16 милиона лева . Дрогата била скрита в матраци в камион, влязъл у нас от Турция. 

По метода "анализ на риска" превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, включително с рентгенова апаратура, при която са констатирани подозрителни плътности в превозвания товар.

При последвалата физическа проверка във всички 156 спални матраци, между горния дунапрен и металните им пружини, са открити 618 полиетиленови пакети с лентова форма, съдържащи бежово прахообразно вещество, реагирало при полеви тест на хероин. Общото тегло на задържания наркотик е 402.72 кг на стойност 16 727 377 лв., съобщи окръжният прокурор на Хасково Иван Стоянов.

На 63-годишния шофьор, турски гражданин, снощи е повдигнато обвинение и той е задържан за 72 часа. Предстои прокуратурата да внесе в съда предложение да му бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“, допълни Иван Стоянов.

Изяснено е, че тирът е пътувал от Иран през Турция и България към друга страна от ЕС. Досъдебното производство продължава, за да се изяснят подробностите по случая, каза още окръжният прокурор на Хасково.

На специален брифинг за случая финансовият служебен министър Людмила Петкова коментира, че успехът е резултат от координация между МВР и МФ.

Вътрешният министър Калин Стоянов припомни, че в началото на сеедмицата на два гранични пункта, единият от които е „Капитан Андреево“, стартираха засилени проверки от ГДБОП, Агенция „Митници” и НАП. „Планът е отворен и във всеки един момент проверяващите екипи могат да бъдат преразпределени и в други пунктове на страната”, допълни той. Стоянов заяви, че за задържаното в турския тир рекордно за последните 5 години количество хероин няма постъпила информация от партньорски служби и тепърва предстои да се изяснява дали става въпрос за канал или единичен случай.

„Работено е на принципа „анализ на риска”. За да анализираш и отсееш такъв камион и такъв товар, следва да имаш много опит и усещане да прецениш шофьора, това което вози и маршрута”, обясни министърът на вътрешните работи.