Настъпи астрономическото лято, да ни е честито! Следващите три дни ще са най-дългите през годината - по 15 часа и 20 минути, след което ще започне намаляване продължителността на слънчевото греене, за да стигнем до 22 декември, когато ще е и най-късият ден.

Жълт код за силен вятър в Северозапада

Казано образно, днес поставяме началото на далечната зима.

Прогностична карта на очакваните валежи в четвъртък, 23 юни. meteoblue

Зимата е твърде далеч и няма да мислим за нея сега, лятото е пред нас и то е пълно с красиви емоции. Времето ще предразполага към това, тъй като в средносрочен период не се очертават извънредни жеги, както изглеждаше преди няколко дни. Напротив - в четвъртък ни чака сериозно захлаждане с валежи от дъжд и гръмотевици, не са изключени и градушки.

Гръмотевични бури в Западна и Южна България

Тогава от запад на изток ще премине студен атмосферен фронт и той ще способства за образуване на мощна купесто-дъждовна облачност. На много места в страната, но първо главно над западните райони, още от сутринта в четвъртък, ще започнат превалявания, придружени от гръмотевици. В планинските райони тези процеси ще бъдат и по-актвини. Температурите бързо ще се понижат с около 10 градуса и ще са от 18, 20 градуса по високите западни полета, до 25 - 27 градуса в низините.

Как да осигурите безопасността си при гръмотевична буря

Този бурен период ще премине сравнително бързо и до полунощ в четвъртък процесите ще се изтеглят на югоизток. От петък нещата ще се нормализират, температурите ще се повишат до нормални стойности.

В почивните дни, в края на седмицата, са възможни преваляваниа на изток и над югозападните планински райони. В началото на другата седмица център на ниско налягане, разположен над Черно море, ще дестабилизира времето по Черноморието и в други райони на Източна България и там са възможни локални превалявания с гръмотевици. Този перод ще е от неделя до вторник - сряда. В краткосрочните прогнози ще научите повече за времето по морето в началото на следващата седмица.

Юли ще започне със сравнително топло време, но крайно високи температури не се очакват - вероятно термометрите ще показват най-много да 35 - 37 градуса в низините на страната.

За момента изглежда, че по-сериозната жега ни се размина, но има време до началото на юли, нещата пак да се обърнат.

В Европа ще се редуват по-горещи и по-хладни периоди и това важи особено за западните части на континента - Франция, Бенелюкс, Германия, където в отделни дни термометрите ще показват над 32 градуса, но в други ще падат и под 20. Това е нормално време за западната част от континента, тъй като там влиянието на Атлантическия океан е голямо.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм