Загиналите при силното земетресение в Япония преди четири дни са вече 92-ма, като се очаква броят им да продължи да расте, тъй като спасителите продължават да претърсват отломките след бедствието, съобщиха властите в префектура Ишисама, на брега на Японско море, цитирани от Франс прес.

По данни от тази сутрин най-малко 242 души са в неизвестност.

Трусът с магнитуд 7,6, усетен чак в Токио - на 300 км от засегнатия район, разтърси полуостров Ното в префектура Ишикава, като срина сгради и разруши пътища.

Вчера японският премиер Фумио Кишида определи земетресението като "най-тежкото бедствие" от ерата Рейва, започнала през 2019 г. с възкачването на сегашния японски император на престола.

Срокът от 72 часа, смятан за решаващ за намирането на оцелели след природни бедствия, изтече вчера. Губернаторът на Ишикава Хироши Хасе изказа опасения, че "процентът на оцелелите хора, които трябва да бъдат спасени, ще спадне рязко".

Пристанищният град Ваджима, разположен на полуостров Ното, е един от най-засегнатите. В района още се носи остра миризма, а след огромния пожар, унищожил стотици сгради след земетресението, на места продължава да се издига дим.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм