Хиляди спасители продължават да издирват оцелели след земетресението в Япония от 1 януари, при което загинаха най-малко 78 души, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс

"Има много хора, които са останали в срутените сгради и чакат да бъдат спасени", заяви японският министър-председател Фумио Кишида на пресконференция. "Ще положим всички усилия, за да спасим възможно най-много хора до тази вечер, когато ще минат 72 часа от бедствието", каза той.

Според спасителите шансът за намиране на оцелели намалява драстично 72 часа след земетресението.

Прекъснатите пътища и отдалечеността на най-засегнатите райони усложняват спасителните дейности. Близо 600 труса бяха регистрирани на полуостров Ното след основния трус, което поражда опасения за по-нататъшни щети по инфраструктурата.

В сряда японският премиер Фумио Кишида инструктира правителствената работна група за реагиране при бедствия да осигури на пострадалите всичко, което покрива основните им нужди, включително и достъп до електричество и вода.

"Моля, направете всичко по силите си, за да спасите възможно най-много хора. Имайте предвид, че това е и битка с времето", каза Кишида на заседание на работната група. Той допълни, че оцелелите вероятно няма да могат да се завърнат по домовете си още известно време.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм