Бургаският апелативен съд днес отхвърли искането за изменение на мярката за неотклонение от задържане под стража в домашен арест на Живко Ковачев, част от наркогрупировка, разбита при спецакция на ГДБОП.

Припомняме, че Ковачев, Хранимир Калчев и Стоил Тошев, сочен за лидер на престъпното сдружение, бяха арестувани преди броени дни при операция на антимафиоти, продължила повече от половин година, включително и с участието на полицаи под прикритие. Униформените закопчали Живко в подземен паркинг във Варна в автомобил, натъпкан с 11 кг марихуана.

Наркоструктурата, по данни на разследващите, била профилирана в разпространението на метамфетамин, марихуана и амфетамин, като част от стоката била предназначена за вътрешния пазар а останалата за експорт в съседна държава. В хода на операцията ГДБОП иззе наркотици на стойност от 400 000 лева, по цени на съдебната система. Днес само Живко Ковачев от тримата поиска изменение на мярката.

„Наистина много съжалявам за извършеното!“, обърна се той към магистратите.

„Не е сега времето, ще съжалявате по-късно опред съда.“, отсече председателя на съдебния състав.

Обвиняемият се оплака и помоли за съдебно медицинска експертиза, заради обриви по цялото си тяло, които твърди, че е получил откакто лежи в ареста от нашествие на хлебарки, дървеници и прочие вредители. За по-голяма убедителност Ковачев предостави на магистратите възможността да разгледат следите от пораженията на паразитите по кожата му.

„Не е животозастрашаващо.“, обявиха от държавното обвинение.

А съдът отхвърли и молбата му за изменение на мярката. Решението е окончателно.

Автор: Натали Петрова