Необикновено ниската цена на едно сирене може да означава, че то цели да заблуди потребителите. След взета проба на сирене, което е било на цена от почти 7 лв. за килограм, в състава му е установено, че има 75,5% вода сирене и около 5% сол. Това съобщи председателят на Управителния съвет на Националната асоциация на млекопреработвателите Владислав Михайлов и уточни, че то е етикетирано като "бяло традиционно саламурено сирене", което не отговаря на истината и подвежда клиентите.
За този случай разказа Михайлов на организирана кръгла маса, която цели да обсъди резултатите от съвместни проверки с контролните органи на млечните продукти в търговската мрежа на България.
Снимка: Сирене/ Getty images
“Лятото цената на млякото беше около 90-95 стотинки. За едно нормално хубаво българско бяло саламурено сирене отиват от пет и половина до седем литра мляко. Така че ние имаме някъде около 5.50 - 6.00 лв. само от мляко. Нормалните заводски разходи на едно предприятие средно са около 2 лв отиват на килограм сирене за енергия. за охлаждане, за труд, за опаковки, за саламура, за закваски и т.н.
Тоест отидохме на около 7.50 - 8 лв. материална себестойност. При 8 лв. себестойност 10% ренатабилност и отиваме на 9 лв. Слагаме и ДДС и отидохме на 10,80 лв. Е как това сирене го видяхме на 6,90 лв.”, обясни Михайлов.
Когато има заблуда на потребителя, санкцията трябва да е до 8 000 лв.